Welke textielmaterialen zijn er en welke is geschikt voor een trui?

Welke textielmaterialen zijn er en welke is geschikt voor een trui?

Heren truien: ze zijn er in allerlei kleuren, materialen en maten. Waar sommige gekenmerkt worden door vrolijke prints zijn anderen neutraler en geschikt bij elke outfit. Omdat er zoveel keuze is, kan het lastig zijn om een geschikt product te vinden. Want waar moet je op letten wanneer er zoveel verkrijgbaar is? Materialen van een kledingstuk bepalen voor een groot deel hoe een trui voelt, hoe het is om dit item te dragen en wat de voor- en nadelen zijn. In deze blog gaan we langs een aantal materialen die worden gebruikt voor het maken van truien. Zo ontdek jij van welk materiaal jij een trui wilt hebben!

De meeste bekende onder de materiaalsoorten

Katoen is een materiaal wat de meeste mensen wel bekend in de oren klinkt! Katoen is een natuurlijk materiaal wat van de katoenplant komt. Deze planten bevinden zich met name in warme regio’s in deze wereld zoals o.a. in Afrika en centraal Azië. Deze witte pluizige bollen worden gesponnen en hier wordt katoendraad van gemaakt. Het is een materiaal wat prettig draagt en veel voordelen kent. Het ademt, voert zweet en warmte af en is licht van gewicht. Daarnaast is sterk en kan het voor veel verschillende kledingitems gebruikt worden; zo ook in truien! Katoenen truien kunnen zowel gebreid als geweven zijn. Dit is te zien en voelen aan de rek. Vaak wordt het in combinatie met een elastisch materiaal gemaakt om de trui zo wat rekbaarder te maken. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld jersey. Dit draagt prettig en is makkelijk om aan te doen.

Sterk, veelzijdig en goed te kleuren

Naast katoen bestaan er ook diverse synthetische stoffen. Zo wordt polyester voor het maken van veel truien gebruikt, al is het maar een laag percentage voor het creëren van een rekbare of sterkere stof. Voordelen van synthetische stoffen is dat ze vaak sterk zijn, diep gekleurd zijn en vaak een gladdere textuur hebben. Een nadeel kan zijn dat de stof niet altijd even goed warmte en zweet afvoert. Daarnaast zijn er ook semi synthetische stoffen. Dit is bijvoorbeeld viscose. Het is een materiaal wat wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof – namelijk cellulose uit planten, hout, bamboe of katoen – maar wordt wel verwerkt in een chemisch proces. Dit materiaal wordt vaak meer gebruikt voor hemden en broeken en niet zo vaak in truien.

Net zoals vroeger

Wollen truien zijn super hip en ondanks dat wollen truien al heel lang worden gemaakt en gedragen, zijn deze items nog steeds heel populair. Wol is een materiaal wat natuurlijk van dieren komt en dus niet past binnen een veganistische levensstijl. Het materiaal kan soms erg kriebelen maar is wel heel warm en sterk. Wol is anti transparant en neemt gemakkelijk vocht op en voert dit ook af. Ook is het warmte regulerend wat het extra functioneel maakt. Wollen truien krimpen natuurlijk wel snel wanneer deze per ongeluk in een te warme was belanden. Naast de natuurlijke wol zijn er ook synthetische varianten zoals acryl. Deze stof is beter bestand tegen warmte en krimpt dus niet zo snel.

Weet jij inmiddels welk materiaal het beste past bij jouw voorkeuren en wensen? Ontdek dan snel het aanbod truien bij Sans Online en vind de perfecte trui!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.