Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huidige woning op te knappen. Voorheen gingen we al gauw over tot verhuizen als onze oude woning niet meer aan de wensen voldeed. Vooral ruimtegebrek speelde hierbij een grote rol. Anno 2018 is het echter helemaal niet meer zo makkelijk om in aanmerking te komen voor een nieuwe woning. Het woningaanbod is best krap in vergelijking met de grootte van de vraag. Hierdoor zijn de woningen immens duur geworden en is de aanschaf van een grotere woning vaak geen doen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat steeds meer mensen een lening afsluiten om hun huidige woning op te knappen. Toch komt hier ook nog wel wat bij kijken. In deze blog vertellen we alle weetjes over het lenen van geld voor een verbouwing, weetjes die jij nog niet wist!
Geld lenen kost geld: waar of niet waar?
Geld lenen kost geld, dat is de realiteit en kunnen we ook niet mooier maken dan het is. In het geval van een verbouwing ligt dit toch een stukje anders. Natuurlijk betaal je meer geld dan je leent, maar je zorgt ook voor waardevermeerdering van je eigen huis. Hierdoor is de kans groot dat je je woning met winst kunt verkopen en daardoor uiteindelijk het geld weer terugverdient. Veel mensen zien geld lenen voor verbouwing dan ook als een slimme investering.
Samenwonen is samen rente betalen
Hoe zit dat eigenlijk met de kosten van een lening? Moet je hier als hoofdeigenaar geheel voor opdraaien of zal je partner hier ook voor bij moeten dragen? In de meeste gevallen geldt dat beide partners even veel verantwoordelijkheid hebben voor het aflossen van de lening. Over het algemeen zal slechts één persoon een lening afsluiten, maar bij een scheiding zullen jullie (als jullie met gemeenschap van goederen getrouwd zijn) beiden verantwoordelijk zijn voor het aflossen van de lening. Ook bij een geregistreerd partnerschap is dit dikwijls het geval. Samenwonen betekent vaak samen rente betalen.
Persoonlijke lening dikwijls goedkoper dan uitbreiding hypotheek
Voorheen werd er vaak gebruik gemaakt van een tweede hypotheek om hun verbouwing mee te financieren. Inmiddels is dit echter niet zo makkelijk meer als dat het was voor de crisis van 2008. Je krijgt te maken met strenge eisen en de richtlijnen zijn zo opgesteld dat het moeilijk is om een uitbreiding voor elkaar te krijgen. Daarnaast kost een uitbreiding van de hypotheek ook nog eens veel meer geld dan het afsluiten van een persoonlijke lening. Je betaalt immers niet alleen de hypotheekadviseur, maar draait ook op voor de notariskosten. Natuurlijk beweren banken dat de hypotheekrente veel lager ligt dan die van een persoonlijke lening, maar bij een persoonlijke lening kan je dit wel weer compenseren doordat je deze gratis kunt afsluiten. Over het algemeen is een persoonlijke lening goedkoper dan de uitbreiding van een hypotheek. Enkel bij leningen voor grote verbouwingen, kan het soms aantrekkelijker zijn om de hypotheek uit te breiden.