gezond eten

Weetjes over gezond eten die ook jij moet weten

Voeding is een belangrijk onderdeel in ons leven en vooral gezonde voeding. Vaak ziet men gezonde voeding als iets voor diëtisten en voedsel consulenten, maar om lekker en gezond te eten is helemaal niet zo moeilijk. Misschien kunnen we jou een beetje op weg helpen met onze weetjes?

Dat ziet er gezond uit

Wanneer we een verpakking zien dan zijn we snel geneigd om het te kopen als het er gezond uit ziet. Dat hebben de producenten ook opgemerkt. Sommige verpakkingen staan vol met plaatjes van fruit en granen, terwijl er soms maar 2 of 3 procent fruit in zit. Lees dus altijd eerst goed de ingrediënten door om zeker te zij dat het wel zo gezond is.

Glutenvrij is niet per definitie gezond

Met gluten is niets mis voor de meeste mensen. Sterker nog, glutenvrije producten zitten vol met andere ongezonde ingrediënten. Sommige mensen zijn allergisch voor gluten, dan kan je niet anders dan glutenvrij eten. Maar wanneer je niet met deze problemen kampt kan langdurig gluten vermijden zelfs heel ongezond zijn.

Is biologisch echt gezond?

We horen het steeds vaker, biologische groenten, biologisch vlees, we kunnen het zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig verkrijgbaar. Natuurlijk is biologisch een stuk gezonder maar niet alles. Biologische suiker is nog steeds suiker en nog steeds even slecht voor je lichaam.

Doe mij maar een light

Light mag in Nederland alleen gebruikt worden als het product 30% minder suiker, 30% minder vet of 30% minder calorieën bevat. Dit is dus een kreet die vaak onterecht word gebruikt. Een product kan bijvoorbeeld 30% minder vet bevatten, maar 120 % meer suiker. Dan nog mag het light heten. Erg misleidend dus.

Cholesterol mag

Een tijd terug was er een reclame campagne die ons er van deed overtuigen dat cholesterol slecht was voor ons lichaam. Echter bestaan er in cholesterol 2 varianten. De goede, ook wel HDL genoemd en de slechte variant, genoemd LDL. Wees je dus bewust van welke twee je binnen krijgt.

Hallo ik ben jouw darmflora

Jouw darmflora schreeuwt om aandacht en die verdient het ook. In ieders darmflora leven meer bacteriën dan dat je lichaam cellen hebt. Deze bacteriën doen veel meer dan jouw eten verteren. Een gezonde darmflora heeft niet alleen effect op jouw gezondheid maar ook op jouw humeur. Om deze gezond te houden eet je veel vezels en gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, zuurkool en tempeh.

Breng variatie

De belangrijkste regel bij gezond eten is wel die van de variatie. Varieer zoveel mogelijk in je eetpatroon en je krijgt ongemerkt alle voedingstoffen binnen die jouw lichaam nodig heeft. Bovendien zal je vast en zeker je een gelukkiger mens voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.