duurzaam renoveren

Weetjes over duurzaam renoveren

Duurzaam renoveren is een groot begrip. In de eerste instantie wil men duurzaam renoveren voor het milieu. Maar wat als dit ook nog eens de portemonnee ten goede komt? Met deze weetjes maak je een wel overwogen besluit.

Verbouwen of bouwen

De eerste winst die we al maken met het oog op het milieu is dat we gaan verbouwen en niet bouwen. We weten allemaal dat hergebruiken goed is voor het milieu en hergebruiken is eigenlijk wat we doen als we er voor kiezen ons huis te verbouwen en niet een nieuw huis laten bouwen. Bovendien is verbouwen uiteindelijk goedkoper dan bouwen.

Ecologische verbouwen

Ecologische heeft een leuk voordeel. Je bespaart net zo goed op je energiekosten als op het milieu. Dubbel feest zullen we dus maar zeggen. Om duurzaam te bouwen kunnen we 3 dingen doen die we samen vatten in Trias Energetica. Eigenlijk komt dit op het volgende neer:
– Door muur- en dakisolatie beperken we het energie verbruik en gaan dus verspilling tegen
– Maak gebruik van een zonneboiler of een zonnepaneel om zo uit zonne-energie uit Nederland maximale energie te halen.
– Maak op een efficiënte manier gebruik van ouderwetse brandstoffen voor de overige energiebehoefte. Denk hierbij aan een warmtepomp of vloerverwarming.

Isoleer je huis

Om duurzaam te renoveren is je huis isoleren een van de slimste dingen die je kunt doen. In huis word het lekker behaaglijk, je bespaart op je energie wat je voelt in de portemonnee en je bent ook nog eens lief voor het milieu.

Doe de warmte scan

Met een warmte scan kun je snel ontdekken welke delen in huis koud zijn. Hiermee ontdek je dan ook welke delen er nog niet goed geïsoleerd zijn. Erg handig dus.

Duurzame verlichting

Waarschijnlijk heb je ze niet meer of weinig in huis, de gloeilamp. Vervang al je lampen voor spaarlampen of LED verlichting. LED verlichting is niet meer zo lelijk als vroeger en tegenwoordig ook een stukje betaalbaarder.

Hergebruik regenwater

Regenwater krijgen we voor niets en eigenlijk doen we er niets mee. Zonde! Want we kunnen dit water prima gebruiken om onze planten water te geven of de wc mee door te spoelen. Hier zijn zelfs complete systemen voor te koop om dit een stuk gemakkelijker te maken.

Besparen op het milieu en de portemonnee

Besparen doen we graag en kan op vele manieren. Maar het prettigst is het nog altijd als we niet alleen de portemonnee er blij mee maken, maar ook het milieu. Dit kan vaak al met hele kleine dingen. Stop bijvoorbeeld verspillen. Gooi geen eten weg maar maak er de volgende dag een ander gerecht mee. Of hergebruik oude kleding als poetsdoeken. Of kies voor een bamboe dekbed, wat niet alleen duurzaam is, maar ook heerlijk zacht aanvoelt. Als we ons er echt mee bezig gaan houden dan valt er genoeg te besparen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.