Brazilie weetjes

Weetjes over Brazilië

Over Brazilië valt genoeg te vertellen. Dit zonnige eiland is vooral bekend geworden door zijn Braziliaanse carnaval. Maar wat weten we eigenlijk nog meer over dit prachtige eiland?

Grootste land van Zuid-Amerika

Brazilië ligt in Zuid-Amerika en is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometers het grootste land van Zuid-Amerika. Ons kleine kikkerlandje kan daar wel 240 keer in. Op de lijst van landen met de meeste inwoners van Zuid-Amerika staat Brazilië op 1 en op de lijst ter wereld staat Brazilië op de vijfde plek als het gaat om de meeste inwoners. De bevolking bestaat uit een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en indianen. Ook komen hier steeds meer japanners bij. De hoofdtaal in Brazilië is Portugees.

De eerste inwoners

Duizenden jaren voor christus werd het land bewoond door de indianen die vooral de kustgebieden en het Amazonegebied bevolkte. 1500 na christus werd Brazilië ontdekt door de zeevaarder Pedro Álvares Cabral. Deze Portugees stichtte de eerste suikerplantage en haalde hiervoor duizenden slaven het land binnen welke tot 1888 als slaven de suikerplantages hebben onderhouden.

Twee soorten landschappen

Brazilië kent twee soorten landschappen. De laagvlakte van het Amazonegebied en de hoogvlakte van zuid-Brazilië. De hoogvlakte bestaat voornamelijk uit bergen van zandsteen en hebben steile wanden waar rivieren tussendoor stromen.
Brazilië kent veel watervallen zoals de Rio Iguacu, welke 3 kilometer breed en 91 meter hoog is. Per seconde valt daar 4,5 miljoen liter water over de rand

Het amazone gebied

In het Amazonegebied vinden we veel rivieren. Dit tropische regenwoud is het belangrijkste regenwoud ter wereld. Nergens vind je zoveel planten en dieren als in het Amazonegebied. Met zijn 4 miljoen km2 in omtrek bedekt het ongeveer de helft van Brazilië. De Amazone is het grootste rivier systeem ter wereld en heeft de grootste zoetwatervoorraad. De monding van de rivier bij de stad Belém is 300 km breed en bestaat uit honderden eilandjes en riviertjes. Opvallend is wel dat er geen enkele brug over de Amazone ligt.

Dieren in de Amazone

Ongeveer de helft van de planten en dieren die op de wereld bestaan, en dan hebben we het over ruim 5 miljoen, leven in het Amazone gebied. Het is dan ook niet raar dat hier vast nog wel dieren leven die door de mensheid nog niet zijn ontdekt. De jaguar en poema voelen zich in het Amazonegebied prima thuis, maar ook de reuzeotter die maar liefst 2 meter lang kan worden.

Economische activiteiten

Brazilië leeft voornamelijk van de veeteelt, mijnbouw en de, vaak illegale, houtproductie. Verder produceert Brazilië veel citrusvruchten, suikerriet sojabonen, rijst, graan, cacao, katoen, tabak en bananen. Maar naast dit is Brazilië de grootste producent ter wereld van ijzererts.

De Braziliaan is slim

In Brazilië wonen de meeste studenten met een hoge opleiding. Zo is er de Universiteit van Rio de Janeiro. Hier volgen dagelijks bijna 50.000 studenten een opleiding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.