Bloemen staan voor sfeer en gezelligheid. 72% van de Nederlandse gezinnen haalt regelmatig een bosje bloemen voor op tafel. Ook met verjaardagen en speciale dagen zoals een trouwdag, zijn bloemen misschien wel het meest gegeven geschenk. Maar wist jij deze weetjes al over bloemen?
Die is groot
Bloemen hebben we in alle soorten en maten. En vooral die laatste, de maat, die kan nog wel eens verschillen. De grootste bloem ter wereld is de Titan Arum. Een hele bijzondere bloem met een nog bijzondere formaat. Deze grote bloem kan namelijk wel 10 meter hoog en 3 meter breed worden. Ongelofelijk. Maar wie nu denkt dat hij daarmee een prachtig exemplaar in huis haalt komt helaas van een koude kermis thuis. De bloem heeft namelijk 1 nare eigenschap, hij ruikt naar rottend vlees. Niet echt een idee om op tafel te zetten dus.
Die is oud
Net hadden we het over de grootste bloem ter wereld, maar wat is dan eigenlijk e oudste bloem ter wereld? In 2002 ontdekten wetenschappers een bloem in het noordoosten van China. Deze oude bloem bloeide maar liefst 125 miljoen jaar geleden en mag hierbij zich dus de oudste bloem ter wereld noemen. De Archaefuctus Sinesis heeft heel veel weg van een waterlelie en wetenschappers vermoeden dan ook dat zij aan de wieg van de hedendaagse waterlelie plant heeft gestaan.
Aparte rozen
Een van de meest verkochten bloem is de roos. We kennen ze in allerlei kleuren. Wit, rood, paars, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar wist je dat de framboos, de aardbei, de peer, de appel en de pruim ook tot de rozenfamilie behoren?
Eetbare tulpenbollen
Denkt men aan Nederland dan denkt men aan tulpen. Deze bloem hoort bij ons kikkerlandje. Toeristen kopen volop allerlei souvenirs met deze bloem erop en gaan graag naar de bollenstreek om ze van dichtbij te bekijken. Echter de tulp heeft veel meer voor ons betekend. In de 15e eeuw waren deze bloembollen meer waard dan goud en in de tweede wereld oorlog werden bloembollen gegeten wanneer er geen voedsel meer voor handen was.
Een geheim wapen
Honderden jaren geleden vielen de Vikingen Schotland binnen. Echter verliep dit niet helemaal zoals gepland. Ze stuitte op een haag van wilde distels. De tijd die de Schotten hierdoor kregen, stelde hun in staat aan de aanval te ontsnappen. Dit is dan ook de reden dat de distel de nationale bloem van Schotland is.
Een draaiende knop
Zonnebloemen waarvan de knop nog dicht zit vertonen heliotropisme. Dit houdt in dat wanneer de zon schijnt de knop mee draait met de stand van de zon. Zodra het donker word draait de knop terug naar het oosten.
Met volle kracht
We zien hem vaak als onkruid maar eigenlijk is de paardenbloem een paardenmiddel. De bladeren van deze bloem bevatten veel vitamine A en C, ijzer en calcium. Paardenbloemen kunnen we prima thee van zetten.
Saffraan
Saffraan is een zeer duur goedje dat gebruikt word om gerechten zoals onder andere rijst, geel te kleuren. Saffraan word gewonnen uit de bloem Crocus Sativus en word ook wel rood goud genoemd omdat de prijs per kilo saffraan duurder kan zijn dan een kilo goud.