verbouwen

Weetjes om de verbouwing te overleven

Wanneer je wel eens verbouwd hebt, weet je dat er regelmatig wat dingen anders lopen dan gepland. Dit kan een hoop geld en een hoop frustratie kosten. Gemoederen lopen soms hoog op en de spanning is om te snijden. Zonde eigenlijk, want je gaat verbouwen om er iets moois van te maken. Gelukkig zijn er genoeg tools, zoals energiewijzer om je te helpen. Met onze weetjes en tips hopen we dat je toch iets geruster de verbouwing doorloopt.

Maak een plan om te overleven

Wanneer je gaat verbouwen kom je in ongemakkelijke situaties terecht. Niets staat op zijn plek waar het hoort, spullen zijn ingepakt of tijdelijk onvindbaar en apparaten kun je tijdelijk niet gebruiken. Denk hier van te voren goed over na. Wat heb je, of kun je nodig hebben in de tijd van de verbouwing en stop deze dingen in een aparte kist die je wel laat staan. Zet bijvoorbeeld tijdelijk een oud Senseo apparaat neer in plaats van je hyper moderne koffiezetter. Ga er van uit dat alles wat er staat vies kan en mag worden en berg al het andere goed op.

Wees georganiseerd

Zonder goede organisatie overleef je geen succesvolle verbouwing. Hoe je de verbouwing organiseert is per persoon verschillend maar je zult een plan moeten maken. Wat moet er gebeuren, wie gaat dit doen, hoeveel tijd denk je hier voor nodig te hebben en vooral, hoe groot is het budget. Houd hierbij rekening dat dit altijd hoger kan uitvallen door onvoorziene uitgaven.

Maak een duidelijke planning

Maak van te voren een duidelijke planning en probeer je daar aan te houden. Houd er rekening mee dat er altijd dingen kunnen uitlopen. Dit heeft niet altijd met de verbouwing zelf te maken maar kan bijvoorbeeld ook komen door dat materialen niet op tijd binnen zijn. Wanneer je een goede planning maakt en op tijd je onderdelen kunt bestellen, kun je dit al heel ver voor zijn.

Je kunt het niet alleen

Het is waarschijnlijk al vaak gezegd, maar probeer niet alles zelf te doen. Geef ook klussen uit handen. Vooral klussen waar je niet zo goed in bent. Jij doet er misschien een hele dag over, een vakman maar een uurtje. De tijd die je hier mee bespaart kun je aan andere klussen besteden wat je uit eindelijk alleen maar geld zal opleveren.

Hak door die knoop

Verbouwen is uitzoeken. Welke tegels, welke vloer, welke kleur alles moet er worden besloten en dat kan soms best lastig zijn. Maar van te voren een moodbord met plaatjes van wat je mooi vind. Zo krijg je snel een idee van hoe het moet worden en kun je gerichter op zoek naar dat nieuwe aanrechtblad of die nieuwe bank.

Geef de vakman de ruimte

Misschien klinkt het raar, maar als je een vakman inhuurt, geef hem dan ook de ruimte om zijn werk goed uit te kunnen voeren. Hoe langer jij met ze blijft praten hoe langer de klus zal duren. Geef ze dus de ruimte en je zult zien dat de klus veel sneller geklaard is.

Wees flexibel

Houd bij het maken van de planning rekening dat het langer kan duren. Plan extra tijd in voor elk onderdeel, dan kan het alleen maar mee vallen. Wees nou eerlijk we zijn toch allemaal liever eerder klaar dan later?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.