Weetjes energie besparen

Weetjes over energie besparen

Energie besparen is een steeds belangrijker onderwerp in Nederland. We worden continue met onze neus op de feiten gedrukt en weten dat we iets aan ons gedrag moeten veranderen om te voorkomen dat ons milieu nog meer achteruit gaat. We zijn bekend met het verlangen dat we de wereld een mooiere plek willen maken voor onze kinderen en (achter)kleinkinderen. Een betere wereld begint bij jezelf. Je kunt zelf enorm veel doen om de fossiele grondstoffen zoveel mogelijk te besparen. Energie besparen is iets wat iedereen zich eigen kan maken. Bovendien bespaar je zelf ook nog eens een heleboel geld. Wij verzamelden alle weetjes op het gebied van energie besparen.

Overstappen van energierekening scheelt tientallen euro’s per jaar

Wist je dat je door enkel over te stappen van energierekening al tientallen euro’s per jaar kunt besparen? Energie vergelijken bij Independer is een gemakkelijke vergelijkingstool om in één oogopslag te zien waar je goedkoper uit bent met je huidige energieverbruik. Het zal je verbazen hoeveel je kunt besparen door enkel op regelmatige basis over te stappen.energie besparen

Sluipverbruik is een ware kostenpost

Heb je wel eens gehoord van sluipverbruik? Hiermee bedoelen we het energieverbruik waar je zelf geen erg in hebt. Denk bijvoorbeeld aan opladers die vrijwel altijd in de stopcontacten blijven zitten of elektronische apparaten die enkel op stand-by of ‘uit’ worden gezet. Bovenstaande opties zorgen er weliswaar voor dat een apparaat uit staat of verwijderd is van de oplader, maar zolang deze in het stopcontact zit, zal deze stroom blijven vragen. Het gevolg is dat je ongemerkt tientallen euro’s kwijt bent aan onnodig verbruik. Om sluipverbruik te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf aanleert om stekkers na gebruik direct uit het stopcontact te halen. Er zijn ook speciale stekkerdozen te koop, waarbij sluipverbruik niet meer mogelijk is. Dit is vooral handig voor de mensen die van zichzelf weten dat ze dit snel vergeten.

Oude apparaten zijn energieslurpers

Wist je dat verouderde elektronische apparaten enorm veel kosten op jaarbasis? Simpelweg omdat deze techniek enorm verouderd is en er minder efficiënt wordt omgegaan met de stroom. De wetenschap staat niet stil. Bedrijven zijn continue aan het innoveren en oplossingen aan het bedenken voor het verminderen van het energieverbruik. Jouw wasmachine van 8 jaar oud is dan ook een enorme energievreter vergeleken met de wasmachines die net op de markt zijn gebracht. Zelfs als deze 8 jaar geleden juist de zuinigste in zijn klasse was. Wij raden dan ook aan om grote apparaten tijdig te vervangen. Energiezuinige apparaten herken je aan een groen energielabel.

De verwarming compleet uitzetten is een slecht idee

Vrijwel iedereen wil snel energie besparen. Efficiënt omgaan met de verwarming is een slimme manier om in korte tijd veel energie te besparen, zeker in de wintermaanden. Toch is het ook niet slim om dit door te draven en de verwarming in de nacht geheel uit te zetten. In dat geval moet de verwarming ’s ochtends juist extra veel toeren draaien om het huis snel te verwarmen en dat vraagt alleen maar meer energie. Zet de verwarming dan ook op minimaal 15 graden om te blijven profiteren van een lagere energierekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.