Schilderen

Weetjes en tips voor het schilderwerk

Of we het nu laten doen of toch zelf die kwast in de hand nemen, eens in de zoveel tijd moet er worden geschilderd. Speciaal voor diegene die van plan zijn het zelf te gaan doen, hebben we wat handige tips op een rijtje gezet.

Een mooie combinatie

Een roller gebruik je natuurlijk niet alleen. Gebruik een verfroller altijd in combinatie met een verfbak en verdeelrooster. Zo kun je de verf goed over de roller verdelen en voorkom je een groot gedeelte van de “druipers”. Doop hiervoor de roller niet te ver in de verf bak. Kies de juiste roller voor de juiste klus. Er zijn heel veel verschillende rollers, allemaal voor hun eigen project en verf.

Horizontaal en verticaal

Bij grote vlakken is het verstandig om de verf eerst horizontaal op te zetten en dan verticaal uit te rollen. Voor deurposten en raamkozijnen de verf altijd in de lengte richting verdelen.
Begin bij een glas deur of raam altijd aan de kant van het glas en werk zo naar buiten. Zo voorkom je de strepen op het raam. Doe hierbij eerst de horizontale delen en dan pas de verticale delen. Bij een paneel deur schilder je altijd eerst de paneeltjes en daarna pas de deur.

Moeilijke delen

Wanneer we te kampen krijgen met moeilijke delen, zoals bij het schilderen van een tafel, stoelen of een kastje, schilder dan altijd eerst de grote delen en daarna pas de moeilijk bereikbare delen.

Voor je begint met de roller..

Voor we beginnen te schilderen met een roller doen we er bij pluizige rollers goed aan om deze eerst te omwikkelen met schilder tape. Hiermee verwijderen we lossen pluisjes en voorkomen we dat deze in ons schilderwerk terecht komen.
Vergeet ook niet voordat je de pot verf open maakt, deze eerst even schoon te maken. Stof op de deksel kan anders in je verf terecht komen, zonde!
Wanneer het blik nog niet leeg is na het schilderen, zet het blik dan op zijn kop weg. Hierdoor voorkom je vervorming.
Een slimme tip is om op de deksel een stukje schilder tape te plakken met daarop geschreven waar de verf voor is gebruikt. Zo pak je altijd de juiste blik bij de juiste schilder klus.

Goed om te onthouden

Heb je scherpe hoeken in bijvoorbeeld een kozijn? Schuur deze dan iets rond. De verf word op deze plekken wat minder kwetsbaar.

Schilderen met de kwast

Natuurlijk verven we niet alles met de roller, soms is het handiger om een kwast te gebruiken. Een kwast dompelen we liever niet verder dan 1/3 van de haarlengte in de verf. Om te voorkomen dat de verf gaat druipen draaien we de kwast rond voor we deze uit de verf halen. De kwast houden we vast als een pen, wel stevig natuurlijk, maar ook wer niet te. Dit is echt een “feeling” die je moet krijgen.
We zetten daarna de verf ruim op en strijken het met een heen en weer beweging uit. Van onder naar boven.

De deur in 3 delen

Wanneer we een deur willen schilderen met een kwast is het verstandig deze voor het oog in 3 delen te verdelen. Zet ruwe een paar lijnen verticaal en strijk deze horizontaal uit. Strijk met verticale streken van onder naar boven de verf na.

Goed om te weten

Wanneer je een deur of kozijn, of misschien wel dat oude kastje, in zijdeglans wilt verfen dan is het misschien wel de beste tip om het onderwerp eerst met hoogglans te schilderen. Hoogglans heeft namelijk de eigenschap om alles goed dicht te vloeien. Wanneer je daarna alles aflakt in de zelfde kleur maar in zijdeglans, word het schilderwerk mooi strak en glad.

Schoonmaken en afplakken

Of we nu met de roller gaan verven of met de kwast, voor alle schilderklussen geld, eerst goed schoonmaken, dan schuren, nogmaals schoonmaken en dan pas afplakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.