Als ondernemer moet je heel veel dingen zelf regelen. Het afsluiten van een zakelijk energiecontract kan hierbij niet ontbreken. Toch is dit iets waar veel ondernemers weinig over weten. Dat is best wel zonde, aangezien je met de juiste informatie de beste deal kan afsluiten. In deze blog vind je alle weetjes over het afsluiten van een zakelijk energiecontract.
Zakelijk contract voor alle ondernemers
Een zakelijk contract is geschikt voor alle ondernemers. Dit geldt als je de eigenaar bent van een grootschalig bedrijf, maar ook als je een ZZP’er bent die vanuit huis werkt. Wel is het afhankelijk van jouw verbruik, welk energiecontract het meest voordelig is. Zakelijke energie vergelijken is vaak niet gemakkelijk om zelf te doen. Er zijn immers ontzettend veel energieleveranciers die pronken met de voordeligste tarieven en het is zeer gemakkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Het gevolg is dat je uiteindelijk kiest voor de eerste de beste energieleverancier en hierdoor minder voordelig uit bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook energievergelijkingstools die jou helpen bij het vinden van de voordeligste keuze.
Aftrek btw is vrijwel altijd mogelijk
Het grote voordeel van een eigen bedrijf is dat je veel btw terug kunt vragen. Dit geldt voor aankopen die je doet, maar ook voor de internet- en telefoonrekening. Maar wist je dat het ook mogelijk is om de btw van de energierekening terug te vragen? Hierbij geldt wel dat je moet kunnen aantonen dat je energieverbruik verhoogd is door jouw werkzaamheden. Hier kan je voor in aanmerking komen als ZZP’er en zeker als je de eigenaar bent van een grootschalig bedrijf. Weet je niet zeker of deze regeling ook voor jou geldt? Neem dan contact op met je accountant of boekhouder. Zij kunnen jou precies vertellen waar je recht op hebt en hoeveel btw je terug mag vragen. Met deze informatie kan je vervolgens bekijken welk zakelijk energiecontract voor jou het meest voordelig is.
Kleinzakelijke energieverbruiker
De meeste energieleveranciers maken onderscheidt tussen de klein- en grootzakelijke energieverbruiker. Hierbij wordt er vooral gekeken naar je energieverbruik. Als beginnend ondernemer is het natuurlijk lastig om in te schatten hoeveel energie je ongeveer gaat gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen online te vinden, waarbij je met behulp van een aantal gegevens een gemiddeld energieverbruik uit kunt rekenen. Maak hier dan ook van gebruik, alvorens je een energiecontract afsluit. Als kleinzakelijke energieverbruiker moet je voldoen aan een aantal regels. Zijn de volgende dingen op jouw bedrijf van toepassing? Dan kom je in aanmerking voor een kleinzakelijk energiecontract:
- Je energieverbruik ligt lager dan 3×80 Ampère en het gebruik van gas is lager dan 40 m3 per uur.
- Je kunt aantonen dat je de beheerder bent van een eigen bedrijf.
Als kleinzakelijke energieverbruiker krijg je te maken met het zogenaamde leveranciersmodel. Dit houdt in dat je altijd één energierekening houdt. Hierdoor blijft alles overzichtelijk en zal je weinig verandering merken van de toenemende kosten door je eigen bedrijf. Net als bij een particuliere energierekening worden de energiekosten per maand gefactureerd en zal er een afrekening komen aan het einde van het jaar.