Wat zijn de beste plekken voor canyoning?

Canyoning is de perfecte sport voor mensen die graag buiten actief bezig zijn. De kans is aanwezig dat je nog nooit van canyoning gehoord hebt, en dat is op zich niet zo vreemd, want canyoning is nog een vrije jonge sport die pas de laatste tijd ontdekt wordt en aan populariteit wint. Wanneer je wilt gaan canyoning is het soms even zoeken naar de beste canyoning trails en locaties. Er zijn echter veel plekken waar je prachtig kunt canyoning, ook in Europa! Canyoning is een sport die beoefend wordt in rotsachtige en bergachtige omgevingen. Door de canyon volg je de loop van de rivier. Bij canyoning komen verschillende sporten samen, zoals hiking, springen, klimmen, abseilen en zwemmen. Canyoning is er in verschillende categorieën, zowel voor beginners of mensen die al een beetje ervaring hebben. In principe kan iedereen het doen. Als je begint met canyoning, staat je een middag vol avontuur te wachten. Perfect om met vrienden te doen en een nieuwe kant van jezelf te leren kennen.

Canyoning is een sport die je niet doet wanneer het mooi weer is. Ook wanneer het slecht weer is kun je prima gaan canyoning. Een van de mooiste plekken waar je kunt canyoning is fort William in Schotland. Dit is een plaats dat vaak door wolken omringd wordt en is een goed startpunt om vanuit daar naar de mooiste canyons van Schotland te gaan. Wanneer je een beginner bent kun je naar Allt van Halen gaan. Hier kun je in het water springen en kleine stukken door stromend water afleggen. Heb je al wat ervaring met de sport, dan kun je naar Ben Nevis, wat de hoogste berg van Schotland is. Bij deze berg heb je een trail met hoge richels waar je vanaf kunt springen en watervallen waar je kunt abseilen. Voor de echte diehard fan kun je naar Grey Mare’s Tail gaan. Dit is een smalle canyon die om die reden niet erg toegankelijk is, vooral voor beginners. Bij deze trail heb je gigantische sprongen, heftige watervallen en spannende waterroutes.

Wat hebben Spanje en Slovenië te bieden op het gebied van canyoning?

Andalusië is een streek in Spanje die vooral bekend is om de stierenrennen en gevechten, maar het is ook een perfecte plek voor canyoning. Je kunt beginnen bij de rivier van Gualdalmina, waar je de basics en techniek van canyoning kunt leren. In Nationaal Park Sierras de Tejeda & Almiiara y Alhama heb je de canyon Almanchares, dit is een erg smalle canyon die meerdere watervallen heeft en el 14 rivier-slides waarbij je naar beneden kunt glijden. Dit zijn niet de moeilijkste afdalingen van de canyon. Tijdens je trip zwem je ook door verschillende prachtige tunnels. Vanaf Almanchares kun je door twee uur te rijden naar de meest spannende en moeilijkste trail van Andalusië, die Las Buitreras wordt genoemd. Hier klim je omhoog, en het zijn best pittige klimpartijen. Ook kom je veel wilde watervallen tegen die je moet trotseren. Tijdens het canyoning kom je langs kronkelige en erg smalle paden terwijl je wordt vergezeld door diepe en grijze rotsen.

Slovenië is een perfect land voor mensen die houden van avontuur en buiten zijn. Vooral Nationaal Park Triglay is populair onder de beoefenaars van canyoning. Er zijn in dit gebied 7 canyons waar je wel even zoet mee bent, en daarnaast liggen ze ook nog hartstikke dicht bij elkaar. Een andere leuke canyon voor beginners is Sušec. Hier heb je de mogelijkheid om een sprong van 12 meter te wagen. De Predelica canyon is wat geschikter voor de gevorderde omdat het veel watervallen heeft. De moeilijkste canyon is Grmečica. Hier spring je 8 meter naar beneden van een waterval. Aan de andere kant van het Sloveense Bledmeer heb je de rivier Sava Bohiniska. Voor professionele canyoning beoefenaars is dit de hemel, want je zult al je geleerde technieken hier in de praktijk moeten brengen.

Canyoning in Portugal

Als je naar Portugal gaat om te gaan canyonen, dan moet je absoluut het Nationale Park Peneda-Gerês bezoeken. Dit is bij uitstek dé plek voor canyoning in Portugal. Het gebied bestaat in totaal uit 700 vierkante kilometer natuur en beschikt over verschillende canyons, valleien, meren en stoere heuvels. In dit park tref je verschillende gebieden die perfect zijn wanneer je wilt gaan canyonen. Bij Arado Gerês, een rivier in het park, heb je een prachtige waterval waar je naar beneden kunt glijden. Tijdens de wilde rit maak je meerdere sprongen en kruip je door een tunnel naar een helder blauw meertje.

Ben je gevorderd in canyoning? Dan kun je naar rivier Cabril gaan, bij Poco do Mouro. Je neemt een wild pad die je naar de canyon brengt. Tijdens deze canyon spring je vaak in het groenige water. Er zijn diverse wilde watervallen waarna je de diepte in abseilt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.