Bonenkruid is een kruid dat in het wild rond en om de Zwarte Zee groeit. Bonenkruid komt uit dezelfde familie als een ander kruid, basilicum. Het fijne aan Bonenkruid is dat het erg snel groeit, waardoor je het in een jaar zowel kunt planten als oogsten. je hoeft dus niet een lange tijd te wachten voordat je het eindelijk kunt gaan gebruiken. Wel zul je het na de oogst weer opnieuw moeten planten, omdat het dus maar een jaar leeft. Er is ook een soort Bonenkruid dat wel meerdere jaren blijft leven. Het eenjarige Bonenkruid smaakt een beetje naar peper, terwijl de soort Bonenkruid die meerdere jaren kan leven een sterker aroma afgeeft. Veel mensen zeggen dat Bonenkruid je buikpijn kan verlichten, omdat het goed zou zijn voor de spijsvertering. Of dat ook echt zo is weten we niet, maar het valt natuurlijk altijd te proberen. in deze tekst gaan wij jou daarom vertellen hoe jij Bonenkruid het beste kunt gaan verbouwen en gebruiken voor in gerechten.
Zelf Bonenkruid laten groeien in je tuin
Als je ervoor kiest om zelf Bonenkruid te laten groeien in je tuin, dan moet je je eerst gaan bedenken welke soort je wilt gaan nemen. Ga je voor de eenjarige Bonenkruid of de meerjarige Bonenkruid? Als je nog geen idee hebt van wat jij lekkerder vindt, dan kun je eerst in de winkel een bosje met verse Bonenkruid kopen of een potje met gedroogde Bonenkruid om dit te proberen. Daarna kun je zelf aan de slag gaan met de plant. Ongeveer vanaf de maand mei kun je de zaden in je tuin strooien en als je al eerder wilt planten dan kun je ze vanaf april in potjes zaaien. De plant vindt het fijn om veel zonlicht te krijgen. Bovendien zorgt dit veel meer smaak aan het Bonenkruid.
Wanneer kun je het Bonenkruid gaan oogsten?
Wanneer je de Bonenkruid kunt gaan oogsten hangt van een aantal dingen af. Allereerst moeten de stengels en de bladeren natuurlijk sterk genoeg zijn om te oogsten. Daarnaast hangt het ook af van de tijd waarin je de Bonenkruid hebt geplant. Als je ze in april of mei hebt geplant, dan is het vaak al mogelijk om vanaf de maand juni het Bonenkruid te gaan oogsten. Ook is het belangrijk dat je de plant vaak genoeg snoeit en zorgt dat er geen onkruid in de buurt van de plant zit. Zo blijft je meerjarige Bonenkruid het langste goed en is de kans groter dat de plant de wintermaanden overleeft.
Zelf de Bonenkruid laten drogen
Bonenkruid kun je gedroogd kopen in de meeste supermarkten. Maar als je de plant zelf al in je tuin hebt staan, dan kun je het Bonenkruid ook eenvoudig zelf drogen. Als de bladeren en de stengels van de plant groot genoeg zijn kun je ze gaan oogsten. Vervolgens kun je ze laten drogen. Als ze volledig gedroogd zijn en er helemaal geen vocht meer in de stengels zit, dan kun je ze gaan malen. Dit kun je met de hand doen of door een machine laten doen. Je kunt er poeder van maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het wat grover te laten. Het poeder is vaak intenser van smaak dan wanneer je vers Bonenkruid of grof gedroogd Bonenkruid gebruikt.
Bonenkruid in de wintermaanden
Als je verse Bonenkruid wilt hebben tijdens de wintermaanden, maar dit niet wilt kopen in de winkel, dan kun je het zelf planten. Als je de Bonenkruid binnenhoudt kun je vrijwel het hele jaar door Bonenkruid gebruiken. Je zou dan rond augustus de Bonenkruid kunnen gaan planten, zodat je het in de wintermaanden kunt oogsten. Zo heb je toch verse kruiden voor in je gerechten, maar hoef je dit niet te zoeken in de supermarkt. verse Bonenkruid is namelijk nog best lastig om te vinden in een normale supermarkt. vaak hebben zij alleen gedroogd Bonenkruid in poedervorm of in grove vorm.
Waar is Bonenkruid lekker bij?
Bonenkruid heet niet voor niets Bonenkruid. Deze kruidensoort is namelijk erg lekker voor bij bonen. Daar wordt het dan ook voornamelijk voor gebruikt. Ook wordt het in veel Provençaalse en Italiaanse kruiden mixen gebruikt. In Nederland gebruiken veel mensen het kruid voor in hun soep, voor bij peulvruchten of voor bij verschillende soorten kool. Doordat het eenjarige Bonenkruid een pepersmaakje heeft is het ook erg lekker voor in salades en andere gerechten waarbij je een beetje een peperachtige smaak wilt hebben. Op het internet zijn er super veel verschillende recepten te vinden waarbij Bonenkruid wordt gebruikt.