De kans is groot dat je een tijdje geleden de term neurofeedback voorbij hebt zien komen en dat je niet precies weet wat hier eigenlijk mee wordt bedoeld. Er is nu eenmaal een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Aangezien het belangrijk is om te weten wat neurofeedback is hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Door dit goed door te nemen kom je niet meer zo snel voor verrassingen te staan!
Maak kennis met neurofeedback
Goed, laten we maar eens beginnen met het begin. Wat is neurofeedback eigenlijk vraag je je af? Neurofeedback is in feite een onderverdeling van biofeedback. Simpel gezegd is biofeedback een methode om informatie te verkrijgen door het monitoren van huidtemperatuur, bloeddruk, hartslag, hersengolven en andere lichaamscondities om controle te krijgen over dingen die normaal gesproken onbewust worden gedaan. Biofeedback is dan ook een vrij algemene categorie. Er zijn verschillende soorten biofeedback: hartslagvariabiliteit, thermisch, musculair en neurologisch.
De rol van neurofeedback
Alle vormen van biofeedback maken gebruik van een soort computer samen met elektronische sensoren om informatie te geven over wat er in het lichaam gebeurt. Bij neurofeedback geeft de computer feedback over specifieke hersengolven. Het is vandaag de dag mogelijk om door middel van kwantitatief EEG de hersenen in kaart te brengen of specifieke gebieden van de hersenen te identificeren die niet werken zoals ze zouden moeten werken. Deze worden het Brodmanngebied genoemd. Weer andere vormen van neurofeedback geven informatie over hoe je hersenen zich verhouden tot die van anderen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd
Net zoals een monteur je meer kan vertellen over de conditie van je auto, geeft neurofeedback meer informatie over je hersenen. Als er eenmaal een beoordeling of evaluatie heeft plaatsgevonden kun je verschillende soorten neurofeedbackmethoden gebruiken om een specifiek gebied te repareren. Dit maakt het mogelijk om van klachten af te komen waar je op voorhand nog niet van wist dat deze kwamen door de ‘foutjes’ in het lichaam.
Kies jij ook voor neurofeedback?
Door middel van neurofeedback is het mogelijk om meer te leren over wat er gebeurt in het lichaam en hoe je lichaam met bepaalde prikkels omgaat. Mocht je zelf interesse hebben in een meting aan de hand van neurofeedback. Dan is het noodzakelijk om hiervoor contact op te nemen met een praktijk.