Soms voelt het alsof je tachtig jaar bent als je uit de bank opstaat. Alles lijkt vast te zitten en pijnscheuten schieten door het lichaam. Grappend haal je je schouders op en maak je de opmerking dat je nu wel echt oud wordt. In de tussentijd beginnen de alarmbellen in je hoofd flink af te gaan. Hoe komt het nu opeens dat je continu last van je gewrichten hebt? Beweeg je te weinig? Word je echt oud? Welnee! Vaak hebben pijnlijke gewrichten alles met glucosamine, ook wel chondroïtine genoemd, te maken. Daarover vertellen we meer in dit artikel.
Wat is glucosamine
Glucosamine is een eiwit dat je lichaam zelf hoort aan te maken. Je kunt deze dan ook niet vinden in voedingsmiddelen. Daarom moet je er op vertrouwen dat je lichaam deze voldoende aanmaakt. Dit eiwit speelt een belangrijke rol voor de gewrichten. Het bevindt zich dan ook enkel in het kraakbeen, vloeistof en bindweefsel van de gewrichten. Glucosamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat het kraakbeen veerkrachtig blijft, zodat de druk die je op je gewrichten zet voldoende wordt opgevangen.
Indirect wordt glucosamine wel opgenomen door de voeding, omdat bepaalde stoffen uit de voeding nodig zijn om glucosamine aan te maken. Zonder voldoende glucose en aminozuren is je lichaam niet in staat om chondroïtine aan te maken. Een gevarieerd voedingspatroon kan daarom wel bijdragen aan soepelere gewrichten.
Extra behoefte aan glucosamine?
Naarmate je ouder wordt, zal de aanmaak van glucosamine afnemen. Hierdoor ontstaat er een stijf en onprettig gevoel in de gewrichten. Hierdoor lopen oudere mensen ook altijd moeilijker en kunnen ze zich minder soepel en snel bewegen. Het balans tussen de opbouw en afbraak van kraakbeencellen is weg. Gelukkig kan je zelf veel doen om dit proces te herstellen. De behoefte naar glucosamine stijgt, dus het wordt tijd om daar gehoor aan te geven. Feit blijft immers dat veel ouderen boven de 65 jaar last hebben van hun gewrichten. Vanaf het 35e levensjaar zien we al een sterke stijging in de afbraak van kraakbeencellen. Dit ga je uiteindelijk merken.
Extra glucosamine kan je niet binnenkrijgen door je voedingspatroon aan te passen. Hierbij zijn extra voedingssupplementen noodzaak. Hierdoor kan je de gewrichten extra ondersteunen en voorkom je dat vervelende stramme gevoel als je te snel wilt opstaan.
Geldt dit alleen voor ouderen?
Het is niet alleen voor ouderen van belang om extra glucosamine binnen te krijgen. Er zijn ook andere situaties bekend waarbij het verstandig is om de gewrichten te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan fanatieke sporters, atleten of mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten. Ook als je overgewicht hebt, kan het verstandig zijn om een extra dosis glucosamine tot je te nemen. Door het extra gewicht kunnen de gewrichten namelijk eerder verzwakken. Hierdoor treden lichamelijke ongemakken snel op en zal je eerder deze ‘ouderdomskwaaltjes’ ervaren. In alle situaties waarbij de gewrichten extra belast worden, is het verstandig om extra glucosamine te nemen. Zo geniet je langer van je bewegingsvrijheid en stimuleer je de botaanmaak en het herstelvermogen van de spieren.