Wat is duurzamer: karton of plastic?

Heb jij je wel is afgevraagd of karton of plastic duurzamer is? Bijvoorbeeld als je bezig bent met het inkopen van koffiebekertjes is dit een relevante vraag om te stellen. Deze disposables verdwijnen namelijk in rap tempo in de afvalbak of op straat. In dit artikel onderzoeken we wat duurzamer is en ontdek je dat het antwoord op deze vraag nog zo gemakkelijk niet is.

koffiebekers

Karton en plastic

Karton bestaat in Nederland voor ongeveer 90% uit oud papier. Het overige deel bestaat uit houtvezels die uit het bos komen. Het grote voordeel daarvan is dat het overgrote deel gerecycled wordt. Geldt dat ook voor plastic? Plastic heeft een vrij slecht imago. Tegelijkertijd is het ideaal om bederf tegen te gaan en om het beschadigen van voedsel te voorkomen, zo hoef je het minder snel weg te gooien. Het weggooien van voedsel is immers erger dan het weggooien van een verpakking die van plastic is. Ook is er nagedacht over de verhouding kooldioxide en zuurstof in verpakkingen, daarom zie je dat er soms gaatjes in plastic zitten of een verpakking volledig is afgesloten. Met karton is dit veel minder gemakkelijk te controleren. Het blijft echter wel degelijk belangrijk om over plastic na te denken, als plastic in de natuur verdwijnt is het bijvoorbeeld niet afbreekbaar, het moet kosten wat kost voorkomen worden dat plastic in de natuur verdwijnt. Ga je voor een milieuvriendelijk alternatief? Dan zou je voor bioplastic kunnen kiezen. Dit materiaal is gemaakt van aardappels of suiker en is biologisch afbreekbaar. Ook is er biologisch afbreekbaar karton, net als bioplastic dient dit gecomposteerd te worden. Helaas is dat zo gemakkelijk nog niet.

bio plastic

Duurzame oplossingen in een circulaire economie

Er zijn fabrikanten die op de hoogte zijn van de voor- en nadelen die composteerbaar plastic en karton met zich meebrengen. Ook is er bijvoorbeeld over de coating nagedacht. Zo is er tegenwoordig PLA coating dat op karton wordt gebruikt. Deze coating is 100% biologisch afbreekbaar als het op de juiste manier gecomposteerd is.

Als je composteerbare wegwerpbekers gebruikt, is het belangrijk om na te denken over de manier waarop je composteert. Doe je dat niet? Dan verdwijnen composteerbare koffiebekers in de afvalbak en zullen deze in een verbrandingsoven gestopt worden. Zo zal er nagedacht moeten worden over het laten ophalen of wegbrengen van de bekers. Ook dit zou in principe op een milieuvriendelijke manier moeten gebeuren, het liefst CO2-neutraal. Aan de details denken is belangrijk.

Volgens onderzoeker Eugenie van der Harst is het belangrijk om goed na te denken. Zo zou niet alleen naar klimaatverandering gekeken moeten worden als plastic en karton vergeleken wordt. Ook zaken als bodemvervuiling en de levenscyclus van een plastic en karton moeten worden meegenomen. Daarnaast is het belangrijk om verschillende fabrieken en productiewijzen te bekijken. Alleen op deze manier kun je uiteindelijk berekenen welke optie het best voor het milieu is. Uiteraard wordt een analyse dan wel iets ingewikkelder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.