waarom patent aanvragen.v1

Waarom moet je een patent aanvragen?

Stel, je hebt als ondernemer een goed en origineel idee en wilt deze graag tot uitvoering brengen. Na heel wat denk- en sleutelwerk ben je tot een prototype gekomen. Vol trots kan je niet wachten om deze met de wereld te delen. Onze raad? Wacht hier toch nog maar eventjes mee. Zeker als je met een uniek product naamsbekendheid wilt vergaren, kan het verstandig zijn om patent aan te vragen. Maar waarom is patent aanvragen eigenlijk zo belangrijk? En is het altijd mogelijk om patent aan te vragen of moet je met enkele richtlijnen rekening houden?

Wat is een patent?

Een patent wordt in de volksmond ook wel een octrooi genoemd. Er is geen verschil tussen deze twee, maar het klinkt net wat chiquer. Maar wat bedoelen we precies met een patent of octrooi?

Een patent valt onder de Intellectuele Eigendomsrecht (IE). Het octrooirecht beschermt de uitvinder tegen concurrentie van buitenaf. Hierbij maken ze wel verschil tussen een uitvinding en een ontdekking. Een uitvinding is een product van de creativiteit van de mensheid. Een ontdekking is iets wat door de mensheid wordt ontdekt, maar niet is gemaakt. Een patent krijg je dus enkel als het product uniek is. Met simpelweg een ontdekking kom je niet in aanmerking voor een octrooi.

patent

Belangrijkste reden

De belangrijkste reden om patent aan te willen vragen is geld. Als je met een nieuw en innovatief product op de markt wil verschijnen, zal het doorgaans veel geld kosten om deze te ontwikkelen. Om te voorkomen dat je als ondernemer enkel verlies lijdt, is het belangrijk dat je uit financiële beweegredenen een patent aanvraagt. Zo zorg je ervoor dat je winst gaat maken op het product en die winst altijd op de bankrekening van de uitvinder (jij dus!) wordt gestort. Zo zal al jouw inspanning niet voor niets zijn en kan een concurrent er niet vandoor gaan met het idee. Een octrooibureau kan jou helpen bij het aanvragen van een patent.

octrooibureau

Wanneer mag je patent aanvragen

Bij iedere unieke uitvinding is het mogelijk om patent aan te vragen. Hierbij is het wel belangrijk dat er sprake is van uniciteit. In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, kan je niet alleen patent op een nieuw product vragen. Ook een unieke productiewijze of het gebruik van bijzonder materiaal kan onder de patentregeling vallen. Zeker als deze van grote invloed zijn op het handelsmerk van jouw bedrijf en het ondernemerschap. Soms is het zelfs mogelijk om een al bestaand product geheel opnieuw uit te vinden (met nieuwe kenmerken, materialen en productiewijze) en daarop patent aan te vragen. Een patent kan dus heel klein zijn, denk aan het gebruik van een speciale machine bij het produceren van een product. Maar het kan ook enorm groot zijn, denk maar eens aan een geweldig medicijn dat grote ziektes verhelpt. Als je patent wilt aanvragen, moet de uitvinding aan de volgende eisen voldoen:

  • De uitvinding moet nieuw Het mag geen (her)ontdekking zijn van een al bestaand product.
  • Het product moet praktisch zijn, het moet van grote invloed op de markt zijn.
  • De vinding moet een verrassende oplossing voor een al bestaand probleem bieden. Er is sprake van innovativiteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.