stook veilig

Voorkom een schoorsteenbrand; stook veilig!

Een schoorsteenbrand kan verwoestende gevolgen hebben. In het ergste geval kunnen deze ongelukken ertoe leiden dat hele huizen tot de grond toe worden verbrand en mensen hun leven verliezen. De meeste schoorsteenbranden zijn het gevolg van onzorgvuldigheid en een gebrek aan onderhoud en verzorging van de schoorsteen. Een paar eenvoudige manieren om een schoorsteenbrand te helpen voorkomen worden hieronder beschreven.

Schoorsteenveger nodig?

Laat je schoorsteen en open haard jaarlijks reinigen en inspecteren. Een beschadigde schoorsteen kan brand verspreiden naar de omgeving van je huis. Een vuile schoorsteen met veel creosoot en roetophoping is gevaarlijk omdat deze materialen bij zeer hoge temperaturen branden, waardoor het vuur zich verspreidt. Het is daarom belangrijk om je schoorsteen en haard jaarlijks te laten controleren. Voor het beste resultaat kun je gebruik maken van een gecertificeerde schoorsteenveger. Een jaarlijkse reiniging van de schoorsteen zorgt voor een betere doorgang van de rook en uitlaatgassen, naast het regelmatig verwijderen van gevaarlijk creosoot.

Maak kleine vuren

Een klein vuur dat goed brandt, produceert niet zo veel creosoot als een groot vuur dat langzaam brandt. Dit komt doordat een vuur dat fel brandt minder rook en roet produceert, waardoor de opbouw aan de binnenkant van de schoorsteen wordt verminderd. Kleine haarden zijn ook veiliger en gemakkelijker te controleren.

Gebruik droog hout

Droog hout is de beste keuze om een vuur te stoken. Dit komt doordat nat hout langzaam brandt, waardoor er meer rook ontstaat, die aan de binnenkant van de schoorsteen condenseert. Dit resulteert in een toename van de creosootafzettingen in je schoorsteen. Gebruik voor het maken van een vuur altijd hout dat 6 maanden of langer gedroogd is.

droog hout

Gebruik nooit papier of brandbare vloeistoffen in de open haard

Gebruik nooit brandbare materialen of vloeistoffen om een vuur aan te steken. De vlammen kunnen zeer snel uit de hand lopen, met rampzalige gevolgen. Verbrand nooit papier, afval, planten, kerstbomen of inpakpapier in een open haard. Deze materialen kunnen in vlammen de schoorsteen opdrijven en de creosootafzettingen op de schoorsteen doen ontvlammen, met als gevolg een schoorsteenbrand.

Gebruik een schoorsteenhoesje

Een schoorsteenfolie is een essentieel onderdeel van een brandpreventieplan. Schoorsteenvoeringen zorgen voor een betere luchtstroom, een betere uitlaatgasdoorlaat voor verbrandingsgassen en beschermen de schoorsteenstructuur ook tegen overmatige verwarming en uitlaatgassen. Hierdoor is je schoorsteen gemakkelijker schoon te houden. De schoorsteenstructuur is beschermd tegen beschadiging, waardoor de kans op schoorsteenbrand afneemt.

Installeer een schoorsteendop

Een schoorsteenkap voorkomt ongewenste elementen in je schoorsteen. Dieren of vogels die zich in de schoorsteen vestigen, kunnen een schoorsteenvuur veroorzaken. Ook bladeren of takken die erin kunnen vallen zijn licht ontvlambaar en kunnen leiden tot een schoorsteenbrand

Zorg voor een goede luchttoevoer

Beperking van de luchttoevoer naar de open haard helpt bij de vorming van creosoot. Om de luchtstroom te verbeteren, moet je ervoor zorgen dat de brandklep volledig open is. Laat de glazen deuren open staan om ervoor te zorgen dat de luchttoevoer niet wordt onderbroken terwijl het vuur brandt. Heeft u een schoorsteenveger nodig? Neem nu contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.