De gootsteen verstopt; wat nu?

De gootsteen verstopt; wat nu?

Daar stond je dan, me met mijn eigen zaken bemoeiend, met je goede gedrag de afwas te doen na het eten, zoals je altijd doet. Toen je net de messen aan het schrobben en afspoelen was die niet in de vaatwasser mogen, merkte je dat het water niet uit de gootsteen wegliep. Je kijkt dan of iets de afvoer blokkeert, maar nee, dat was niet het geval. Je hebt toen even een paar minuutjes gewacht om te kijken of het vanzelf verdween, maar dat was ook niet het geval. De afvoer werd alleen maar langzamer en je weet niet wat je moet doen. Geen zorgen, in deze blog lees je hoe je makkelijk je gootsteen ontstopt. 

Kokend water

Wanneer haar, vet, zeepresten en ander vuil vast komen te zitten in je afvoer, kan kokend water alles zijn wat je leidingen nodig hebben om de verstopping los te maken. Het is de eenvoudigste oplossing, wat betekent dat het je eerste stap zou moeten zijn als je een gootsteen probeert te ontstoppen. Breng een halve liter water aan de kook op je fornuis of gebruik een waterkoker om het water te verwarmen en giet het kokende water direct in de afvoeropening. Draai dan de kraan open om te zien of het water gelijkmatig wegloopt. Als het water nog steeds langzaam wegloopt of stilstaat in de gootsteen, herhaal je het proces nog een keertje. Probeer deze methode echter niet als je afvoer is aangesloten op PVC-buizen, omdat het kokende water het plastic kan doen smelten of beschadigen. Als het kokende water na de tweede poging de verstopping niet kan verhelpen, is het tijd om een andere methode te proberen. Helaas, je heeft een gootsteen verstopping die te hardnekkig is voor de eenvoudige kokend-water-aanpak.

Chemisch middel

Oké, het kokende water was geen succes. Je kunt nu grijpen naar een chemisch middel voor het gootsteen ontstoppen. Check van tevoren even de instructies van de fabrikant en je bent klaar om te gaan. Meestal zul je het een aantal minuten moeten laten intrekken en zijn er voorgeschreven hoeveelheden. Breng het goedje hoe dan ook aan met rubberen handschoenen, als het in contact met de huid komt, kan het wellicht wat gaan irriteren. Je kunt kijken naar een middel van bijvoorbeeld HG.  

Alternatief

Een ander idee dat je kunt gebruiken is baking soda en azijn. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de commerciële chemische afvoerreinigers, in die zin dat het berust op een chemische reactie, maar het vereist niet meer dan huishoudelijke artikelen. Giet eerst het zuiveringszout in de afvoer, gevolgd door de azijn, en laat het een nacht staan. Dit veroorzaakt een chemische reactie die zal helpen de verstopping op te lossen. De volgende ochtend spoel je het door met water om de verstopping te verwijderen.

 Als geen van deze methoden werkt, kun je een ontstopper of afvoerslang proberen. Bijna iedereen heeft wel een ontstopper die hij kan gebruiken, maar een afvoerslang is iets minder gebruikelijk. In beide gevallen kunnen ze een goed alternatief zijn voor het gebruik van chemische afvoerreinigers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.