Verschillende soorten warmtebeeldcamera's

Verschillende soorten warmtebeeldcamera’s

Een warmtebeeldcamera is een camera die infraroodstraling opvangt. Dit is de straling die van een object of lichaam afkomt. Met een warmtebeeldcamera ziet u met behulp van kleuren hoe warm het object of lichaam is. Hierbij variëren de kleuren van violet (koud) tot aan donkerrood (warm). Tegenwoordig bestaan er veel verschillende soorten warmtebeeldcamera’s, we leggen u graag uit welke dit zijn en voor wie ze bedoeld zijn.

Gebruik

Een warmtebeeldcamera werd oorspronkelijk veel gebruikt door militairen bij het opsporen van vijanden. Tegenwoordig worden ze echter in veel verschillende vakgebieden gebruikt. Zo wordt het door onderhoudsmonteurs gebruikt om constructiefouten eenvoudig te detecteren en ventilatiesystemen en luchtinstallaties te controleren op thermische afwijkingen. 

Point & shoot warmtebeeldcamera’s

Deze camera is makkelijk in gebruik en werkt met een vaste focus groothoeklens. Deze warmtebeeldcamera is zeer geschikt voor de snelle thermografie inspectie. De camera maakt een visuele en thermische foto met temperatuur informatie van elke pixel.

Warmtebeeldcamera voor de smartphone

Deze warmtebeeldcamera is eenvoudig te installeren op uw telefoon. Deze camera werkt over het algemeen op iPhone en Android telefoons. Hierdoor kunt u temperaturen tussen de –20 °C en 400 °C waarnemen en een foto of video maken van de resultaten. 

Warmtebeeldcamera’s voor gebouwen

Ook om gebreken in gebouwen te vinden zijn speciale warmtebeeldcamera’s ontworpen. Zo ontdekt u middels deze camera’s schade of kunt u thermische processen analyseren. Deze warmtebeeldcamera’s zijn uitgerust met speciale functies waardoor het controleren van woningen en gebouwen zeer eenvoudig wordt.

Warmtebeeldcamera’s voor industrieel gebruik

Naast de standaardfuncties die u bij een warmtebeeldcamera kan verwachten, worden deze soort camera’s uitgerust met speciale functies geoptimaliseerd voor gebruik bij controle van lagers, ovens en andere industriële toepassingen. 

Tips

Een warmtebeeldcamera kan een beste investering zijn. Daarom is het erg belangrijk om te letten op functies die voor uw beroep van belang zijn. Zo verschillen warmtebeeldcamera’s in resolutie en lensopties en zijn er camera’s waarbij u handmatig het temperatuurbereik kunt vaststellen. Ook is het belangrijk om te kijken naar het batterijtype en de levensduur. Zo komt u tijdens een controle niet voor verrassingen te staan door een lege batterij. Als laatste is het ook erg belangrijk om te kijken naar hoe u de gemaakte beelden op kunt slaan. Zo beschikken sommige camera’s over een verwijderbare SD-kaart, maar zijn er ook camera’s waarbij u de gemaakte beelden alleen in het interne geheugen op kunt slaan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.