Zweten is iets wat we de hele dag doen. Het is namelijk dé manier van ons lichaam om af te koelen en onze temperatuur stabiel te houden. Zweet wordt geproduceerd door kleine zweetklieren. Die zweetklieren krijgen een seintje van de zenuwen in de huid zodra de lichaamstemperatuur boven de gemiddelde lichaamstemperatuur dreigt te komen. Op deze manier worden ze aan het werk gezet. Nu zijn er twee verschillende soorten zweetklieren in het menselijk lichaam. In deze blog geven wij alle informatie over die verschillende soorten klieren. Lees snel verder!
Eccriene zweetklieren
Als eerste hebben we de eccriene zweetklieren. Deze zweetklieren komen over het hele lichaam voor en u heeft er ongeveer twee tot vijf miljoen van. Maar wat doen deze eccriene zweetklieren nu eigenlijk? De eccriene zweetklieren spelen vooral een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Als die temperatuur hoger is dan normaal, bijvoorbeeld door sporten of wanneer u koorts heeft, dan zorgen deze klieren ervoor dat er vocht aan wordt gemaakt die op de oppervlakte van de huid komt te liggen. Doordat er vochtdruppeltjes op de huid komen, die vervolgens verdampen, koelt het lichaam af. Naast deze belangrijke taak, spelen ze ook een hoofdrol bij het vochtig maken van de handen. Zo heeft u in sommige situaties meer grip en houvast. Een nadeel is wel dat wanneer er een overproductie aan zweet plaatsvindt, deze grip juist verminderd wordt. En als laatste hebben de eccriene zweetklieren een grote invloed op zweten dat wordt aangezet door emoties, zoals wanneer u erg nerveus bent.
Apocriene zweetklieren
De tweede soort zweetklieren zijn de zweetklieren die zorgen voor een zweetlucht. Deze klieren zijn te vinden op een paar plekken in het lichaam. Zo zitten ze in de oksels, in de huid rond de anus en rond de tepels. In de jonge levensfase zijn deze klieren nog niet ontwikkeld, dit komt pas rond de pubertijd. Van oorsprong is zweet geurloos, maar wanneer het zweet op het huidoppervlak in aanraking komt met bacteriën, komt er een zweetgeur vrij. Zweet wordt de hele dag door geproduceerd door de apocriene zweetklieren, dit komt in kleine hoeveelheden vrij. In tegenstelling tot de eccriene zweetklieren, hebben inspanning en emoties hier bijna geen invloed op.
De een zweet meer dan een ander en dat is ook heel normaal. Wel kan het zijn dat u regelmatig last heeft van overmatig zweten. Dit is een aandoening genoemd hyperhidrosis. Wanneer u hier last van heeft is het verstandig om naar een dermatoloog te gaan. Zij hebben verschillende oplossingen om u te helpen bij u probleem. Een oplossing hiervoor is de MiraDry behandeling, dit is een behandeling die u permanent van uw overmatig zweten af helpt.