lichamelijke en geestelijke verslaving

Verschillen en overeenkomsten tussen lichamelijke en geestelijke verslaving

Verslaving is een probleem dat veelvuldig voorkomt. Als willen is veranderd in moeten, spreek je van een verslaving. Iemand is dan afhankelijk geraakt van een bepaald middel, zoals: drugs, alcohol, pijnstillers of medicijnen. Maar wist je dat je ook verslaafd kunt raken aan een specifiek soort gedrag? Verslavingen aan seks, gokken en gamen, komen veelvuldig voor. De afhankelijkheid van het middel of het gedrag kan zowel lichamelijk als geestelijk tot uiting komen. Dat is bijvoorbeeld goed om te weten als jij jezelf de vraag stelt wat een verslaving precies inhoudt. Dit artikel geeft je daar antwoord op. Ook behandelen we de vraag: is cocaïne verslavend? Aangezien het gebruik van dit middel bij veel mensen aan de orde van de dag is, is dit een relevant thema.

Hoe ontstaat een verslaving?

Als een gebruiker het effect van een bepaald middel of een specifieke handeling prettig vindt, kan na verloop van tijd een verslaving ontstaan. Verslaving is een hersenziekte en bij het ontstaan van verslavingsproblematiek spelen uiteenlopende hersengebieden een belangrijke rol. Het beloningscentrum is een van die gebieden in de hersenen. Daar komt de neurotransmitter dopamine vrij bij het gebruik van een bepaald middel of het uitvoeren van een handeling. Omdat deze overdrachtsstof het beloningscentrum in de hersenen activeert, zorgt dit voor een aangenaam gevoel. De gebruiker raakt verslaafd aan het middel of de handeling doordat die het gevoel steeds weer en steeds vaker wil ervaren.

Psychologische en fysieke problemen

Zoals gezegd, wordt er onderscheid gemaakt tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. Als een gebruiker lichamelijk afhankelijk is, ervaart die ontwenningsverschijnselen als die een specifiek middel niet meer gebruikt, zoals: misselijkheid, angstgevoelens en trillen. Het lichaam moet opnieuw in balans komen als er niet meer wordt gebruikt. Dat komt doordat het aan het middel gewend is geraakt. Bij geestelijke afhankelijkheid voelt iemand die verslaafd is zich niet prettig zonder het middel of de handeling. Bij een cocaïneverslaving is sprake van beide soorten afhankelijkheid. Cocaïne is een van de oudst bekende drugs en wordt al decennia over de hele wereld misbruikt. Het is tevens een van de meest misbruikte stimulerende middelen.

Het zal je dus vast niet verbazen dat cocaïne de oorzaak is van talloze overdoses en fysieke complicaties die jaarlijks leiden tot opnames op de spoedeisende hulp. Daarnaast veroorzaakt cocaïneverslaving extreme psychologische en fysieke problemen die niet alleen blijvende gevolgen kunnen hebben voor de gebruikers, maar ook voor hun naasten.

(Cocaïne)verslaving overwinnen

Hoewel cocaïne een vreselijke vernietiging van iemands leven kan aanrichten en zeer verslavend is, is er hulp. Bij een GGZ-instelling die is gespecialiseerd in verslavingszorg kunnen mensen die verslaafd zijn aan een middel zoals cocaïne of een bepaalde handeling, terecht om hun verslaving te overwinnen. De herstel-oplossingen variëren van ambulante ondersteuningsgroepen tot intramurale zorg. Als een verslaafd persoon bereid is om hulp te zoeken en te aanvaarden wanneer die wordt aangeboden, is er kans op herstel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.