Zorgkiezen

Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een (nieuwe) zorgverzekering?

Het afsluiten van een (nieuwe) zorgverzekering kan best spannend zijn. Vooral omdat je een grote stap gaat maken tussen twee zorgverzekeraars. Je hebt vragen zoals: zal dit wel de juiste keuze zijn ben ik goed gedekt tegen de kosten? en wat gaat er allemaal veranderen? In dit artikel bespreken we alle weetjes op een rij voor het aanschaffen van een nieuwe zorgverzekering.

Kies het juiste pakket

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dat houdt in dat je in principe voor de basiszorg goed bent gedekt. Echter, als je een medische geschiedenis of een chronische ziekte hebt, dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Voordat je überhaupt een nieuwe zorgverzekering gaat zoeken, moet je eerst inventariseren wat je zorgkosten in de afgelopen twee-drie jaar tijd zijn geweest. Heb je bijvoorbeeld vrijwel weinig tot niet gebruik gemaakt van de fysiotherapeut, dan kan het verstandig zijn om je aantal behandelingen te verlagen, zodat je kan besparen op de kosten.

Overstappen

Is overstappen ingewikkeld?

Men denkt dat het ingewikkeld is om van zorgverzekering over te stappen. Je kan middels websites zoals zorgkiezer.nl zelf zorgverzekering vergelijken en aanvinken welke vergoedingen je allemaal wil. Op basis van jouw leeftijd, postcode en behoeften krijg je automatisch de beste en goedkoopste mogelijkheden te zien.

Vervolgens kan je met een paar kliks de nieuwe zorgverzekering afsluiten en dan krijg je ook nog eens een bevestiging. Alles wordt via Digid geregeld, dus het is betrouwbaar en je hoeft je geen zorgen te maken. 

Na het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering krijg je een mailtje – vroeger een post- met het polisblad. Op dit blad staat de premie voor dit jaar aangekaart en krijg je nader informatie over de stand van zaken.

Kan ik met mijn zorgverzekering naar elk ziekenhuis?

Nee. Niet elke zorgverzekeraar is gecontracteerd met ziekenhuizen. Het komt zelden voor dat grote zorgverzekeraars niet gecontracteerd zijn met ziekenhuizen. Als je een actuele toestand wil bekijken, dan adviseer ik sowieso om de website van de zorgverzekeraar of vergelijkingsplatforms goed te onderzoeken om te kijken in hoeverre de zorgverzekeraar is gecontracteerd met het ziekenhuis naar voorkeur. 

Welke zorgverzekeraars zijn er?

Nederland kent ongeveer zo’n 14 zorgverzekeraars. Het aanbod is groot, maar de relevantie van de zorgverzekering verschilt per persoon. Wat oudere mensen sluiten een verzekering af bij de grotere partijen, terwijl de jongeren vaak gebruik maken van zorgverzekeringen die jongeren pakketten beschikbaar hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.