Scooterverzekering afsluiten waar op letten.v1

Scooterverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een nieuwe scooter is het afsluiten van een scooterverzekering waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. De meeste scootereigenaren vinden het helemaal niet interessant om veel tijd en aandacht in het afsluiten van deze verzekering te steken. Zonde, want als je hier meer aandacht aan zou besteden, zou je hier flink op kunnen besparen. Bovendien is een scooterverzekering belangrijker dan je denkt. Daarom loont het zeker om hier wat meer aandacht aan te besteden, zodat je bij schade niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Scooterverzekering vergelijken bij Diks? Hier moet je op letten!

Eigen risico

Bij iedere verzekering geldt dat je op de hoogte van het eigen risico moet letten. Bij schuldschade moet je eerst dit bedrag voor eigen rekening nemen, alvorens er iets uitbetaald wordt door de verzekeraar. Jij bepaalt zelf hoe hoog je het eigen risico inschat. Bedenk wel dat hoe hoger het eigen risico is, hoe lager jouw maandelijkse premie zal zijn. Daarentegen moet je dan wel veel meer geld uit eigen zak betalen zodra je schade rijdt. Het is dus aan jou om een kosten-batenanalyse te maken. De hoogte van het door jou gewenste eigen risico is afhankelijk van het risico wat je wilt lopen. Als je van jezelf weet dat je regelmatig schade rijdt, kan het bijvoorbeeld verstandiger zijn om voor een lager eigen risico te kiezen.

Welke dekking is noodzakelijk?

Zodra je een scooterverzekering afsluit, mag je kiezen uit verschillende dekkingen. In Nederland is het voor de wet verplicht om jezelf minimaal WA te laten verzekeren. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij met jouw scooter bij anderen aanricht. De schade aan eigen scooter wordt dus ook niet gedekt.

Als je niet het risico wilt lopen dat jouw schade niet gedekt wordt, is het belangrijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bedenk wel dat je hiervoor ook een hogere premie betaalt. Simpel gezegd zijn er twee mogelijke aanvullende verzekeringen: WA beperkt casco en allrisk.

Het verschil in deze dekkingen is dat bij een allrisk verzekering alle schade gedekt is. Hierbij wordt er dus geen onderscheid gemaakt tussen schade die door jou of door een andere partij is gereden. Bij een beperkt casco verzekering is niet alle schade gedekt, maar zal er wel meer schade gedekt worden dan bij de basisverzekering. Zo kun je de kosten claimen bij diefstal, vandalisme, brand, ontploffing of schade door loslopend wild.

Bij het bepalen van de juiste dekking is het belangrijk om naar de scooterwaarde te kijken. Een scooter neemt zeer snel af in waarde. Daarom is het vaak niet rendabel om een scooter ouder dan 3 jaar allrisk te verzekeren. Dit omdat de totaalschade nooit meer opweegt tegen de hoogte van de premie. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen bekend. Bijvoorbeeld bij zeldzame scooters die van zeer hoge waarde zijn. In dat geval is het beste advies om naar de hoogte van de premie te kijken en vervolgens de scooterwaarde er naast te leggen. Zo weet je precies of het de moeite waard is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Ook bij het maken van deze keuze zou een professional je eventueel kunnen helpen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.