Schrijven met de hand ouderwets? Welnee! Grof geschat zijn er inmiddels wereldwijd 30 miljard pennen in omloop. Dat betekent dat er iedere seconde wel een nieuwe pen over de toonbank gaat. Daarnaast geeft dit ook wel aan dat we ons echt niet alleen richten op het doen van digitale notities. We pakken nog steeds vaak onze dagboek, agenda of notitieblok erbij. En maar goed ook. Want wist je dat schrijven met de hand ontzettend veel voordelen heeft? Pak je oude vertrouwde vulpen er dus maar vast bij en laat je inspireren door de volgende 3 grote voordelen van het handgeschreven woord!
1. Schrijfonderwijs ook belangrijk op de basisschool
De afgelopen jaren zagen we een duidelijke verandering in de manier van lesgeven op de basisschool. Krijtborden werden verwijderd en zogenaamde ‘smart-borden’ werden in huis gehaald en veel kinderen zijn nu verplicht om een tablet of een laptop in het bezit te hebben. Betekent dit dat we geheel afstappen van het oude onderwijs? Gelukkig niet. Ook geleerden geven namelijk aan dat schrijfonderwijs een zeer belangrijke en essentiële rol op het basisonderwijs speelt. Het handgeschreven woord is van essentieel belang voor de ontwikkeling van een jong kind.
Kinderen die eerst goed handmatig leren schrijven, blijken uit onderzoek ook nog eens veel sneller en efficiënter te leren. Dit komt doordat je tijdens het schrijven meerdere nieuwe verbindingen in je hersenen maakt. Iets wat tijdens het typen niet – of in minder mate – gebeurt. Het lijkt erop dat schrijven het leerproces veel gemakkelijker kan maken. Bovendien leren kinderen sneller goed lezen als ze eerst handmatig leren schrijven. Dus weg met die tablet en smartphone en aan de slag met een echte Parker pen.
2. Beter onthouden
Vaak gebruikt men tijdens een vergadering of college een laptop om zo alle informatie zo snel mogelijk uit te tikken. Maar wist je dat je hierdoor juist dubbel zoveel werk verricht? Doordat het hersencircuit tijdens het typen minder goed geprikkeld wordt, zal je de stof ook minder in je opnemen.
Wetenschappers deden recent nog een onderzoek met twee verschillende groepen studenten. Een van die groepen mocht enkel de informatie uittypen en de ander moest het met de hand opschrijven. Wat bleek? De studenten met de handgeschreven informatie konden heel precies vertellen waar de les over ging, terwijl de studenten met een laptop nagenoeg geen goede informatie konden geven. Hoewel je schrijvend met een montblanc van Pwakkerman misschien minder snel bent, blijk je wel beter te luisteren en worden de hersenen gestimuleerd om belangrijke zaken in zich op te nemen. Hierdoor ben je beter in staat om de stof te absorberen en leer je sneller.
3. Troost uitputten
Iedereen ervaart momenten en situaties in het leven waarin ze zich even niet goed voelen. Verdrietig zijn of waarbij zelfs een depressie op de loer ligt. Op deze momenten is het enorm belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je verdrietig bent, kan het helpen en troost bieden om alles eens goed van je af te schrijven. Het is dan ook niet voor niets dat psychologen vaak aanraden om een dagboek bij te houden. Schrijf op wat je voelt, waar je bang voor bent en wellicht ook waar je juist energie en geluk uithaalt. Een fijne lamy vulpen, een notitieblok of dagboek en een rustig plekje is soms alles wat je nodig hebt om de regie in eigen handen te nemen en jezelf te troosten.