impotentie

Relatie tussen leeftijd en impotentie: mythe of waarheid?

In dit artikel hebben we het over impotentie. Is het een mythe of is het waar dat de relatie tussen impotentie en een hogere leeftijd sterk is? Daar gaan we het over hebben.

Impotentie komt voor op iedere leeftijd

Een erectiestoornis kan op iedere leeftijd voorkomen, in iedere sociale klasse en iedere etnische groep. Zo kan een erectiestoornis bijvoorbeeld ontstaan als er alcohol gedronken wordt, veel mannen krijgen het na een avond drinken gewoonweg niet klaargespeeld en kunnen hier weinig aan doen. Naast alcohol zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen bij impotentie. Echter is er wel degelijk een relatie met de leeftijd van mannen. Dit brengt ons tot de volgende feiten:

  • Circa 14% van de mannen vanaf 18 jaar heeft te maken met een erectiestoornis.
  • Van de mannen tussen de 51 en 70 heeft 30% last van een erectiestoornis.
  • Bij mannen tussen de 71 en 80 is er bij 42% een erectiestoornis.

Oorzaak van erectiestoornis op jonge leeftijd

Op oudere leeftijd heeft een erectiestoornis vaak een lichamelijk oorzaak, bij mannen op jongere leeftijd zijn er andere factoren die een rol spelen. Zo zijn er vaak psychische zaken die niet in orde zijn. Is er sprake van een erectiestoornis op jonge leeftijd? Dan wijzen studies uit dat het erectieprobleem gedurende de jaren vaak toeneemt. De volgende psychische problemen kunnen een rol spelen bij het een erectiestoornis:

  • Er is sprake van onzekerheid rondom het seksuele gedrag of er is zelfs sprake van faalangst. Dit kan allerlei oorzaken hebben, een bekende reden is een erectiestoornis die voorkomt na het overleden van de initiële partner. Het blijkt voor mannen vaak lastig om de draad daarna weer op te pakken. Bij jonge mannen kan dit ook, maar dan vaak omdat een relatie is uitgegaan en er een nieuwe relatie wordt gestart. Ook kan het zo zijn dat er onzekerheid over het eigen lichaam of omtrent het geslachtsdeel is, dit kan behoorlijke consequenties hebben en dit soort onzekerheden zijn soms lastig te herstellen.
  • Zijn er problemen binnen de relatie? Ook dit kan een erectiestoornis in de hand werken, vaak lost het probleem zich weer op als de relatie verbetert.
  • Ook kan het probleem buiten de relatie en het eigen lichaam liggen. Er kan sprake zijn van een depressie of verdriet, bijvoorbeeld als er iemand in de directe omgeving ernstig ziek of stervende is. Dit kan het seksuele gedrag ernstig verstoren en kan een erectiestoornis veroorzaken.

Lichamelijke oorzaken

Bij (met name oudere mannen) gaan lichamelijke oorzaken vaak een rol spelen. Dit is dan ook de reden dat oudere mannen vaker last hebben van erectiestoornissen. Dat wil echter niet zeggen dat alle oudere mannen een erectiestoornis hebben dankzij lichamelijke problemen, ook psychische problemen kunnen op latere leeftijd de oorzaak zijn. Een aantal voorbeelden van lichamelijke oorzaken:

  • Bij overgewicht (obesitas) is de kans vier keer zo groot dat er sprake is van impotentie. Dit kan als vanzelfsprekend zowel op jonge leeftijd als oudere leeftijd voorkomen, op latere leeftijd neem de kans op obesitas en daarmee ook een erectiestoornis toe.
  • Werkt de schildklier niet goed meer? Dan kan dit een erectiestoornis veroorzaken.
  • Sommige mannen maken minder testosteron aan. Dit probleem is vaak verbonden aan de leeftijd van een man, op oudere leeftijd neemt de testosteronproductie af.
  • Hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Stuk voor stuk ook oorzaken waardoor een erectiestoornis kan voorkomen. Al dit soort gezondheidsproblemen zijn niet bevorderlijk voor het seksleven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.