Een auto kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Het is dan ook een zeer spannende en leuke gebeurtenis als je eindelijk je handtekening onder een contract kan plaatsen. Voordat het moment daar is, moet er echter nog wel een heleboel geregeld worden. Een auto kopen is immers geen kleine uitgave. Je wilt wel de juiste keuze maken. Daarom moet je altijd kritisch blijven. Zelfs als de verkoper met de mooiste verkooppraatjes op de proppen komt. Maar waar moet je dan op letten? Zijn er dingen die je alvast moet regelen? Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Wij zochten het uit.
Autoverzekering vergelijken
Huh? Ik heb toch nog helemaal geen auto gekocht? Juist daarom! Nu heb je nog alle tijd om je te oriënteren. Als de auto gekocht is, wil je dit op stel en sprong regelen en is de kans groot dat je voor de eerste verzekering kiest die je tegenkomt. Dit kan echter veel duurder uitpakken dan nodig is. Kies voor autoverzekering vergelijken en wees geen dief van je eigen portemonnee. Als je weet waar je het voordeligst uit bent, kan je met een gerust hart op zoek naar een nieuwe auto.
Oriënteren
Nu is het hoog tijd om je te gaan oriënteren in de autowereld. Wellicht heb je al een favoriet automerk of al enigszins in gedachten wat je wilt hebben. Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal nog geen idee hebt. In beide gevallen is het verstandig om research te doen. Zet jouw wensen en eisen op papier en zoek auto’s die hierbij passen. Neem uiteraard ook het budget mee in je wensenlijstje. Het zou zonde zijn als je helemaal verliefd wordt op een (voor jou) onbetaalbare auto.
Proefrit maken
Heb je een goed idee van welke auto je wilt kopen? Vraag dan een proefrit aan bij een plaatselijke dealer. Zo ervaar je zelf hoe het voelt om in deze auto te rijden. Het kan natuurlijk heel goed zo zijn dat je dol bent op de uitstraling van de auto, maar hem helemaal niet lekker vindt rijden. Dan zou het zonde zijn om tot aankoop over te gaan. Een proefrit kan een miskoop voorkomen.
Onderhandelen
Bij sommige autoverkopers is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs. Dit voordeel moet je dan ook zeker niet laten liggen. Dan zou je een dief zijn van je eigen portemonnee. Wees echter wel altijd realistisch tijdens het onderhandelen. Wanneer je om een onrealistisch bedrag vraagt, zal de autoverkoper minder snel geneigd zijn om toe te geven. Onderhandelen is echter vaak alleen maar mogelijk bij tweedehands auto’s. In sommige gevallen kan je wel wat van de prijs bij nieuwe auto’s afsnoepen door simpelweg wat extra’s gratis te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde cd-speler. Autodealers kunnen dan soms een leuk prijsje voor je maken. Dat scheelt toch nog een beetje geld en jullie zijn allebei gelukkig. Bedenk wel dat je tijdens het onderhandelen altijd aardig tegen de verkoper moet blijven. Laat niet zien dat je geïrriteerd raakt tijdens het onderhandleen, maar kom samen tot een compromis. Zo bereik je veel meer.