Meest opvallende weetjes over bijenpollen op een rijtje!

Bijenpollen zijn de afgelopen jaren toegevoegd aan het rijtje van zogenaamde superfoods. Dit zijn voedingsmiddelen die een groot effect hebben op de lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Bijenpollen worden ook wel stuifmeelkorrels genoemd en worden, zoals de naam al doet vermoeden, geproduceerd door de bij. Bijenpollen zijn één van de belangrijkste voedingsmiddelen voor gezonde bijen. Noodzakelijk om de bij in goede conditie te houden. Bijenpollen zijn vooral te vinden op bloemen. Dit is dan ook de reden waarom je bijen gedurende de zomermaanden met name op een bloem ziet zitten. Stuifmeelkorrels worden echter tegenwoordig niet meer alleen gebruikt door bijen, maar ook de mens begint hier steeds meer gebruik van te maken.
Dat is zeker niet zonder reden, want uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de mens ook heel veel profijt van bijenpollen kan hebben. Nieuwsgierig geworden? Wij hebben de meest opvallende weetjes over bijenpollen voor je op een rijtje gezet.

Dé oplossing voor hooikoortspatiënten

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Wanneer je hooikoorts hebt, dan ben je immers allergisch voor alle verschillende pollen die door de lucht zweven. Bijenpollen zijn echter een heel ander soort en kunnen juist een positieve werking op hooikoorts hebben. Sterker nog, steeds meer huisartsen schrijven het gebruik van bijenpollen voor in de strijd tegen hooikoorts. Deze zijn bijvoorbeeld te halen bij webshops zoals Lekkerhoning.Bijenpollen

Positieve werking voor topsporters

De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel onderzoeken gedaan naar de effecten van bijenpollen of stuifmeelkorrels op de mens. Daaruit is talloze keren naar voren gekomen dat men de sportprestaties kan verbeteren door het gebruik van bijenpollen. Daardoor worden bijenpollen tegenwoordig met name gebruikt voor topsporters. Het is wetenschappelijk bewezen dat de verteerde suikers in bijenpollen zich in het bloed sneller omvormen tot glycogeen. Dit is een stofje wat noodzakelijk is voor een snelle en natuurlijke opname van koolhydraten, waardoor er meer voeding naar de weefsels en spiercellen wordt verzonden. Dit zorgt voor meer energie en krachtigere spieren, wat kan helpen om de sportprestaties te verbeteren.

Minder kans op kanker

Dit is nog niet geheel wetenschappelijk bewezen en mogen we dus ook geen feit noemen. Wel is duidelijk geworden dat over de hele wereld nog nooit een melding is binnen gekomen van een imker die kanker heeft gekregen. Voorzichtige aanwijzingen wijzen er dus op dat mensen die in aanraking komen met stuifmeel ook minder snel kanker krijgen.

Meest gunstige tijd om een bijenpollen kuur te volgen

Volgens onderzoekers is het verstandig om minimaal één keer per jaar een zogenaamde bijenpollen kuur te volgen. De meest gunstige tijd die hiervoor wordt aangewezen is het voorjaar, de winterperiode of het late najaar. In de zomer is het vrijwel niet nodig, omdat je van nature stoffen krijgt die goed zijn voor de gezondheid. In het vroege voorjaar, late najaar of de winterperiode heb je echter vaak veel minder energie, gebrek aan vitamines en word je dus ook sneller ziek. Door stuifmeelkorrels te gebruiken, kun je dit proces tegen gaan. Hierdoor voel je je fitter en gezonder. Je kunt de korrels op verschillende manieren innemen. Zowel in capsulevorm als gewoon als korrels die je met water, melk, yoghurt of vla inneemt. Je kunt de korrels ook over een boterham met honing strooien, zodat de voedingsstoffen nóg beter tot hun recht zullen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.