Meerdere talen spreken: de voordelen op een rij

Meerdere talen spreken: de voordelen op een rij

Nederlanders staan wereldwijd bekend om hun meertaligheid. De meesten spreken wel één of meerdere vreemde talen. Dit geldt met name voor de jongere generaties. De kleuters van nu leren al vanaf groep 1 Engels. Soms krijgen ze zelfs ook al Duits en Frans aangeboden. Een goede ontwikkeling. Meertaligheid biedt veel voordelen. Hoe jonger men begint, hoe beter ze het oppakken. Dat betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is om op oudere leeftijd nog een nieuwe taal te leren. Met behulp van de cursussen van www.ste.nl/ krijg je zelfs de lastigste taal onder de knie. Ongeacht je leeftijd.

Maar waarom zou je hier tijd en moeite in investeren? Wat levert meertaligheid je op? In dit artikel behandelen we de grootste voordelen.

Er gaat een wereld voor je open

Door meerdere talen te spreken, gaat er letterlijk een geheel nieuwe wereld voor je open. Hoe fijn is het om met heel veel mensen te kunnen communiceren? Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Als echte reisliefhebber is het dan ook zeker de moeite waard om in elk geval Duits, Frans, Engels en eventueel een woordje Spaans te kennen. Dit zijn de talen waarmee je in vrijwel elk land wel uit de voeten kunt. Zo ben je veel beter in staat om een gesprek aan te knopen en meer te leren over de verschillende culturen.

Wil je STE trainingen volgen? Dan wordt er op basis van jouw persoonlijke hulpvraag een plan van aanpak gemaakt. Hierbij wordt ook gekeken of je baat hebt bij één op één lessen of groepscursussen. Zo worden de juiste handvatten aangeboden om de taal snel en goed onder de knie te krijgen.

Goed voor je carrière

Nederland is een echt handelsland. Veel bedrijven werken dan ook op internationaal vlak. Dat is ook nodig. We zijn een klein land en moeten het hebben van onze export. Wie werkzaam is in het bedrijfsleven, doet er dan ook goed aan om enkele vreemde talen te spreken. Dat staat goed op je CV en is voor de meeste werkgevers een absolute pré.

Het houdt de hersenen gezond

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat meertaligheid van essentieel belang is voor de gezondheid van de hersenen. Vergelijk het maar eens met sporters. Als zij hun sportprogramma blijven volgen, zullen ze zich fit en gezond voelen. De conditie is goed, eveneens als de weerstand. Wanneer ze hun lichaam echter niet meer uitdagen, zullen ze merken dat ze fysiek minder krachtig worden. Dat geldt ook voor het brein. Wanneer deze niet meer wordt uitgedaagd, kan deze minder sterk worden. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de concentratie en het werkgeheugen.

Raar maar waar: mensen die meerdere talen spreken, hebben minder kans op het ontwikkelen van ziektes als dementie of Alzheimer. Of ze krijgen het pas op veel latere leeftijd. Het spreken van meerdere talen heeft dus indirect invloed op de algehele gezondheid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.