Wist je dat de envelop al zo’n 4.000 jaar bestaat? Ruim 2.000 jaar voor Christus werden ze gemaakt van dierenhuiden, kleiblokken en papyrus. In de 19e eeuw, toen de papierontwikkeling op gang kwam, werd de eerste moderne versie ontwikkeld[1]. En tegenwoordig is de envelop niet meer uit ons leven weg te denken, maar wat maakt deze briefomslag zo populair?
Gebakken lucht?
De Babyloniërs stonden aan de basis van de eerste envelop, deze bestond uit klei en werd om het oorspronkelijke bericht gevouwen en vervolgens gebakken. De omslag werd daardoor hard en de inhoud bleef veilig. De ontvanger moest het geheel kapot maken, om de boodschap te lezen.
Rond 1800 verscheen de eerste papieren editie, toen alleen nog toegankelijk voor de rijken. De komst van de vouwmachine zorgde voor het absolute keerpunt in de geschiedenis van de enveloppen. Deze machines konden zo’n 240 stuks per uur produceren en niet veel later liep dat aantal zelfs op naar 2500 stuks per uur.
Veranderingen door de jaren heen
Inmiddels zijn er veel verschillende soorten, maten en kleuren enveloppen. Zo zijn er varianten met vensters, voorzien van bubbeltjesplastic, of zelfklevende. En hoewel we steeds meer virtueel berichten naar elkaar sturen, is papier in dit digitale tijdperk nog steeds de eerste keuze voor verjaardagskaarten, liefdesbrieven en uitnodigingen. Onderzoek wijst uit dat onze stemming met 29% verbetert, op het moment dat iemand een handgeschreven kaart ontvangt van een vriend(in)[2]. Een leuke en eenvoudige manier om iemands dag te maken, niet waar?
Milieubewuste keuze
Papier kan géén blijvend afval genereren, wat de papierindustrie een van de grootste milieuverantwoorde industrieën maakt. Daarnaast kan jouw envelop of velletje papier nog 4x gebruikt worden, nadat jij het in de papierbak gegooid hebt. Dat is fijn, aangezien de gemiddelde Europeaan zo’n 165 kilo aan papier gebruikt per jaar.
Extra bescherming
Een envelop wordt een stuk minder milieuvriendelijk als deze voorzien is van noppenfolie, oftewel bubbeltjesplastic. Toch heeft dat laagje plastic vele voordelen. Niet alleen wordt de inhoud van het pakketje extra beschermd, het heeft ook nog eens een kalmerende werking. Onderzoek toonde aan dat personen die 5 minuten in een wachtruimte moesten verblijven, met bubbeltjesplastic, een stuk kalmer en alerter waren dan personen die géén bubbeltjesplastic hadden. Dit is niet persé te danken aan de noppenfolie an sich, maar het ‘friemelen’ in algemene zin zorgt voor afleiding. Er ontstaat een moment van rust en reflectie. Waar een envelop al niet overal goed voor is!
Wie is de gelukkige?
Kortom, de populaire briefomslag goes way back, is multifunctioneel en niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Naar wie stuur jij het eerstvolgende kaartje? Gebruik je daar een vensterenvelop voor, een scheurbestendige- of toch liever een luchtkussenenvelop? De keuze is reuze!
[1] Bron: EnveloppenZaak.nl https://www.enveloppenzaak.nl/de-geschiedenis-van-de-envelop/
[2] Bron: Communicatiemakers.nl https://communicatiemakers.nl/feiten-over-enveloppen-en-papier/