Interessante weetjes over bamboe

Interessante weetjes over bamboe

Laat het woord ‘bamboe’ een keer vallen tijdens een feestje en je zal direct merken dat de verhalen over deze plant enorm groot zijn. Soms worden er verbazingwekkende dingen verteld, waarbij je jezelf enkel kunt afvragen wat er nu klopt en wat een ‘broodje-aapverhaal’ is. Kan je echt alles geloven wat er gezegd wordt of zijn er dingen waar je je vraagtekens bij kunt zetten? In dit artikel vind je alle interessante weetjes die je nog niet wist over bamboe en worden enkele verhalen opgehelderd.

Waar komt het woord ‘bamboe’ precies vandaan?

Bamboe is als je er over na gaat denken natuurlijk een vreemd woord. Hoe is dit ontstaan? Dit is niet helemaal duidelijk en wordt ook geen enkel boek feitelijk vastgesteld. Er gaan dan ook meerdere verhalen de ronde.

Zo zijn er mensen die beweren dat bamboe van het woord ‘Bambu’ afstamt. Dit woord werd gebruikt om harde geluiden of ontploffingen aan te duiden. Hiermee werd een link gelegd naar het harde geluid wat bamboe maakt als deze op een open vuur wordt gelegd. Dit geluid ontstaat door de holle structuur van de bamboevezels. Als deze in aanraking komen met hitte, zullen de vezels rap uitzetten en dat veroorzaakt een explosief geluid. Bam-boem klinkt het… oftewel, zal ‘bamboe’ hier vandaan komen?

Een aannemelijker verhaal vinden we in de geschiedenis. De oorsprong van het woord bamboe komt van het Maleisische woord ‘Mambu’. Nederlanders hebben door de loop van de jaren de naam veranderd en zo is het uiteindelijk bamboe geworden.Waar komt het woord ‘bamboe’ precies vandaan

Boom, gewas of plant?

De meeste mensen weten niet precies hoe ze bamboe moeten noemen. Is het nu een boom, een gewas of een plant? Een duidelijk antwoord op deze vraagt blijkt bijna niet te bestaan. Daarom helpen we graag alle verhalen uit de wereld en beantwoorden we deze vraag direct. Bamboe behoort tot de onderfamilie van grassoorten. Van alle grassoorten ter wereld is bamboe de enige die tot een heus bos uit kan groeien.

Toch associëren we bamboe meestal niet met gras. Door de reusachtige hoogtes die bamboe kan bereiken en de boom-achtige structuur, wordt deze in de volksmond al gauw ‘boom’ genoemd. Als je dit wetenschappelijk en natuurkundig gaat benaderen, klopt deze stelling echter niet.

Snelgroeier

Iedereen die wel eens bamboe in de tuin heeft gehad, weet dat dit een vreselijke woekeraar is. Binnen de kortste keren staat je hele tuin vol met bamboe als je dit niet nauwlettend in de gaten houdt. Vaak horen we dan ook verhalen dat bamboe een meter per dag kan groeien. Dit is (gelukkig) niet de waarheid. Er zijn inderdaad enkele bamboesoorten die zeer snel kunnen groeien, maar deze zal je bijvoorbeeld niet snel in de Nederlandse tuinen aantreffen. De meeste groeien niet meer dan 5 tot 20 centimeter per dag, wat natuurlijk ook al een enorme groei is!

Waar komt het verhaal van de ‘meter per dag’ dan vandaan? Dit verhaal is te wijten aan de snelst groeiende bamboesoort ter wereld. Deze plant groeit maar liefst 91 centimeter per dag en staat daarmee beschreven in de Guinness World Records. Deze groeisnelheid kan echter alleen bereikt worden bij een speciaal soort bamboe én de meest ideale leefomstandigheden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.