bioplastic koffiebekers

Hoe worden koffiebekers van bioplastic gemaakt?

Koffiebekers van bioplastic, wat zijn dat eigenlijk en hoe worden deze gemaakt? Het bijzondere aan deze koffiebekers is dat ze gemaakt en verwerkt worden op een milieuvriendelijke manier. Dat betekent dat er van deze bekertjes biogas en compost wordt gemaakt. Op deze manier wordt er iets met het restproduct gedaan en wordt CO2-uitstoot verminderd. Bij koffiebekertjes wordt bioplastic als een afbreekbare coating gebruikt, de basis wordt van FSC karton gemaakt.

Hoe werkt het vergisten van materiaal?

Een coating van bioplastic kan op een relatief eenvoudige manier tot compost en biogas worden omgezet. Tegenwoordig worden er coatings gemaakt die 100% afbreekbaar zijn. Het overgebleven karton kan gebruikt worden als hernieuwbare grondstof.

Het vergisten van materiaal is een proces dat compost oplevert, waar nieuwe gewassen op kunnen groeien. Daarnaast wordt er biogas geproduceerd, met dit biogas kan verwarmd worden of is elektriciteit op te wekken.

Bij het produceren van milieuvriendelijke koffiebekers, is het belangrijk dat er ook iets met het verwerkingsproces gedaan wordt. Als milieuvriendelijke bekertjes, uiteindelijk gewoon bij het grofvuil belanden, zullen de bekers in een verbrandingsoven verdwijnen. Dat is precies niet de bedoeling. Wanneer we het hebben over circulaire processen, moet iets met deze reststroom gebeuren.
Koffiebekers waarbij zowel de aankoop als verdere afhandeling van het vuil wordt overgenomen: Halo Green Cups. Een initiatief dat door Goedkopekoffiebekers.nl gestart is.

Welk karton wordt voor dit soort bekertjes gebruikt?

Ondanks het gebruik van bioplastic, is karton nog steeds de belangrijkste grondstof die voor koffiebekers gebruikt wordt. Daarom is het belangrijk dat karton een FSC oorsprong kent. In dat geval komt het karton uit FSC gecertificeerde bossen. Zo weet je zeker dat de bosbouw op een gecontroleerde en verantwoorde wijze heeft plaatsgevonden. FSC is een initiatief van verschillende partijen. Er wordt een actief beleid gevoerd om het FSC keurmerk te waarborgen.karton bio

Halen en brengen van koffiebekers

Leveranciers van milieuvriendelijke koffiebekers nemen het ophalen en brengen van koffiebekers meestal over. In dit geval is het belangrijk dat het transport ook CO2-neutraal verloopt. Dit proces kan geneutraliseerd worden door verbruikt CO2 te compenseren, ook Halo Green Cups doet dit op deze manier.

Milieuvriendelijke koffiebekers als voorbeeld voor andere producten

Hoe zou het zijn als milieuvriendelijke koffiebekers een voorbeeld vormen voor andere producten die wij gebruiken? Hoe zou het zijn als uiteindelijk ook andere producten en processen een circulaire cyclus krijgen? Daarover gaat de circulaire economie. Steeds meer ondernemers zijn hiermee bezig zijn. Een wereld waarin grondstoffen keer op keer opnieuw gebruikt worden en het patroon van ‘produceren en weggooien’ wordt doorbroken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.