Hoe je eenvoudig geld bespaart in de supermarkt

Hoe je eenvoudig geld bespaart in de supermarkt

Een gemiddeld huishouden geeft tussen de tweehonderd en vijfhonderd euro uit aan boodschappen. Dat bedrag is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en je koopgedrag. Je budget zal ook meespelen. Wie meer te besteden heeft geeft doorgaans ook meer uit. Als je elke maand veel geld uitgeeft aan je boodschappen is de kans groot dat je kunt besparen. Vaak is dat eenvoudiger dan je denkt. Slim je maaltijden plannen, voor meerdere dagen koken en bij een voordelige supermarkt winkelen helpt. Ook het scoren van aanbiedingen en koopjes werkt goed. Je ontdekt aanbiedingen eenvoudig door folders van supermarkten door te lezen. Bijvoorbeeld de Albert Heijn folder, of folders van de Jumbo, Aldi en Plus. Je kunt zo enkele tientallen tot misschien honderden euro’s besparen op je boodschappen.

Vooruitkijken en plannen

Veel mensen kopen elke dag nieuwe boodschappen omdat ze die dag zelf pas bedenken wat ze willen eten. Het is echter veel slimmer een weekplanning te maken en recepten uit te zoeken voor die week. Elke supermarkt heeft inmiddels leuke recepten die je kunt gebruiken, zoals recepten uit de Allerhande. Je kunt je boodschappen dan afstemmen op de aanbiedingen van die week. Bovendien hoef je zo slechts één of twee keer boodschappen te doen. Dat weerhoudt je ervan elke dag naar de winkel te gaan en impulsaankopen te doen. Let er wel op dat je geen onnodige aanbiedingen koopt. Koop alleen grootverpakkingen als je die daadwerkelijk gaat gebruiken. Anders geef je alsnog meer geld uit dan je eigenlijk wilt.

Vooruitkijken en plannen

Maak een budget

Je kunt vrij eenvoudig uitrekenen hoeveel geld je per maand nodig hebt aan boodschappen. Stel dat je een gezin met twee kinderen hebt en je maandelijks tussen de driehonderd en vierhonderd euro uitgeeft aan eten. Reserveer dan eens driehonderd euro voor je boodschappen en kijk of je hiermee uitkomt. Dit bedrag is voortaan jouw budget. Als je slim inkoopt moet het lukken voor dit bedrag boodschappen in te kopen. Natuurlijk is niet elke maand hetzelfde en zul je er misschien wel eens overheen gaan, maar een maandelijks of zelfs wekelijks budget helpt je om de kosten in de hand te houden. Je zult minder snel dure dingen kopen. Je kunt immers ook heerlijk koken met basisproducten en verse groenten en fruit. Dure frisdrank of hapjes zijn niet gezond en kosten veel, dus die laat je voortaan weg uit je wekelijkse boodschappen. Haal deze dingen alleen als ze in de aanbieding zijn. Het geld dat je bespaart kun je op je spaarrekening zetten. Ook als je slechts vijftig euro in de maand bespaart, levert je dat toch zeshonderd euro per jaar op. Een mooi bedrag voor je vakantie of een nieuwe auto. Meer weten over besparen en budgetteren? Er zijn verschillende organisaties die consumenten voorlichten over geld en geld besparen. Zo kun je terecht bij het Nibud. Hier kun je niet alleen terecht voor informatie over besparen op je boodschappen, maar ook over budgetteren, een hypotheek afsluiten en slim omgaan met geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.