Heftruck huren of kopen? Veilig heftruckrijden doe je zo!

Een heftruck is van essentieel belang als transportmiddel op de bouw. Deze aangedreven industriële truck wordt voornamelijk gebruikt voor het transporteren van materialen. Niet alleen in magazijnen, maar ook voor bijvoorbeeld het laden en lossen van vrachtauto’s. Als projectleider op de bouw sta je echter wel al snel voor een dilemma; kies je voor een heftruck huren of kopen? Wat is de slimste keuze en hoe stimuleer je veilig heftruckrijden op de werkplaats?

Huren of kopen?

Tegenwoordig zijn er enorm veel mogelijkheden om heftrucks zowel te huren als te kopen. Maar wat is de slimste keuze? Dit is eigenlijk geheel afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en voorkeur. Voor kortere termijnen, bijvoorbeeld als er voor een verbouwing tijdelijk van een heftruck gebruik wordt gemaakt, is het huren van een heftruck een slimme keuze. Wanneer dit termijn echter langer duurt dan verwacht, kan het slimmer zijn om te kopen of voor rental-lease inclusief financiering te kiezen. Bespreek de verschillende mogelijkheden met de leverancier en bekijk wat voor jou de juiste keuze is.

Heftruck opleiding

 

Veilig heftruckrijden

Rijden met een heftruck is in principe niet gevaarlijk. Deze industriële truck rijdt niet zo snel en kan makkelijk bestuurd worden. Toch zien we nog steeds zeer gevaarlijke situaties op de bouw. Dit heeft meer te maken met het gedrag van de bestuurders dan de heftruck zelf. Daarom is het belangrijk dat iedere werknemer op de hoogte is van de regelgeving omtrent heftruckrijden en zich hier ook aan houdt. Daarnaast mogen enkel werknemers die gecertificeerd zijn in een heftruck rijden. Er zijn natuurlijk nog meer manieren om veilig heftruckrijden te stimuleren. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Vergeet nooit om achterom te kijken: vaak zien we dat bestuurders van een heftruck zonder nadenken wegrijden als ze een pallet hebben neergezet. In theorie kan er echter altijd iemand achter je staan. Als je in volle vaart naar achteren zou rijden, kan het zijn dat die persoon letsel oploopt. Net als tijdens het autorijden: blijf altijd goed kijken!
  • Gebruik een veiligheidsgordel: een veiligheidsgordel zit er natuurlijk niet voor niets. Net als in andere vervoersmiddelen wordt deze gebruikt om de bestuurder veilig te houden bij eventuele ongelukken. Toch denken de meeste bestuurders daar anders over. Tijdens het heftruckrijden is het immers soms nodig om vaak in en uit de heftruck te stappen. Een veiligheidsgordel is dan alleen maar onhandig. We raden wel aan om deze te blijven gebruiken. Er kunnen immers gevaarlijke situaties optreden en met een veiligheidsgordel ben je altijd van veiligheid verzekerd.
  • Besef voor de omgeving: in een heftruck zit je natuurlijk redelijk afgesloten. Je werkt in je eigen cocon en vaak zien we dat mensen zich geheel afsluiten van de buitenwereld. Toch staan er ook collega’s op de werkvloer en zij kunnen door roekeloos gedrag in gevaarlijke situaties terecht komen. Hou daarom altijd contact met de buitenwereld en maak voldoende oogcontact. Zo worden vervelende situaties voorkomen.
  • Hou anderen op de hoogte bij schade: het kan natuurlijk voorkomen dat de heftruck beschadigd raakt. Dit is geen schande. Breng daarom de leidinggevende direct op de hoogte en zet de omgeving af bij instortingsgevaar. Zo blijft de werkvloer een veilige plek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.