Gezonder eten

Health Coach – wat is het en hoe word je het?

Gezond leven is een opkomende trend

Gezondheid wordt steeds belangrijker in de huidige samenleving. Denk maar aan de vele nieuwe restaurantjes met gezond en organisch eten. In de moderne maatschappij word je namelijk vaak geleefd. Je hebt drukke dagen en er is nauwelijks tijd om op je gezondheid te letten. De mentale druk in combinatie met slechte eetgewoonten zorgt voor verschillende gezondheidsklachten. Steeds meer mensen contacteren daarom een health coach. Een health coach zal je helpen een gezondere levensstijl aan te nemen. De opleidingen tot een health coach zitten ook in de lift. Dit duidt nog maar eens aan dat men steeds meer bezig is met zichzelf en hoe men gezond kan leven.
Maar wat is een health coach nu juist?

Minder eten en vaak sporten is niet goed genoeg

Om te beginnen moet het duidelijk zijn dat een health coach geen dokter is. Je kan de coach eerder als ondersteuning van een arts zien. Een health coach kan je omschrijven als een expert en adviseur op vlak van een gezonde voeding, een sportieve levensstijl en mentale gezondheid. Er wordt vaak gedacht dat een health coach je alleen maar zal zeggen minder te eten en meer te sporten. Niets is minder waar. De coach houdt zich met je hele levensstijl bezig en zal die samen met jou proberen te veranderen. Er is namelijk niets moeilijker dan het beïnvloeden en veranderen van gewoontes. En laat dat nu juist het doen van de health coach zijn: voor een gedragsverandering zorgen. Een gedragsverandering die ook nog eens gemakkelijk en lang vol te houden is. Een health coach helpt je op verschillende vlakken. Hij zal niet alleen zorgen voor gezonde recepten, maar ook lichaamsbeweging en relaxatieoefening behoren tot zijn domein. Zijn werk is pas af als je je volledig goed in je vel voelt, en dit wordt niet alleen door je voeding bepaalt.

Health Coach

Jouw doelen staan centraal

Je kan bij een health coach terecht met verschillende problemen. Dit kan gaat van ondersteuning bij het afvallen tot het uitwerken van specifieke diëten. Zelfs bij problemen met vruchtbaarheid kan een health coach je helpen. Tijdens een kennismakingsgesprek zullen er duidelijke doelen opgesteld worden. De coach zal zowel naar fysieke als mentale aspecten kijken. Aan de hand hiervan zal de strategie bepaald worden en zal er een stappenplan opgesteld worden. Dit plan kan zowel gezonde recepten als advies over beweging inhouden. De health coach ondersteunt zijn klanten in de uitvoering van dit plan en geeft hen advies over hun levensstijl. Hij wordt als het ware de steun en toeverlaat van de klant in moeilijk tijden en bij problemen. Dit mentale aspect mag zeker niet vergeten worden bij het bereiken van de vooropgezette doelen.

Gezondheid, coaching en marketing

Er bestaan steeds meer opleidingen en cursussen tot health coach. Naast de specifieke opleidingen kan je ook verschillende vergelijkbare en aanverwante opleidingen volgen. Cursussen zoals voedingsadviseur en personal trainer zorgen ervoor dat je de basisprincipes van voedingsleer en fitnesstrainingen onder de knie krijgt.
De specifieke opleiding tot health coach zijn vaak opgedeeld in drie modules. Ten eerste is er natuurlijk voeding en gezondheid. Ten tweede wordt er veel aandacht besteed aan coaching. Je zal verschillende vaardigheden ontwikkelen om je klanten op allerlei manieren te adviseren en bij te staan. Ten slotte krijg je ook een marketing module. Je leert succesvol je eigen praktijk opstellen. De manier waarop je zal werken bepaal je zelf. Je kan je klanten persoonlijk ontvangen of je kan hen online advies geven. Deze vrijheid is een van de grote voordelen van het beroep.

Steeds meer nood aan hulp bij het veranderen van een levensstijl

In onze moderne samenleving is een health coach steeds populairder. Mensen worden zich steeds bewuster van hun ongezonde levensstijl. Ze willen werk maken van een gezond leefpatroon, maar ze hebben hier hulp bij nodig. Iemand die hun niet alleen een plan opstelt, maar hen ook bijstaat tijdens de uitvoering hiervan. Iemand zoals een health coach die hen voldoende motiveert om hun doelen te bereiken. Een gezonde leven en een gezonde levensstijl zijn immers voor iedereen weggelegd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.