Handige weetjes bij het vinden van de juiste verlichting in huis

Handige weetjes bij het vinden van de juiste verlichting in huis 

De waarde van goede verlichting in huis mag niet onderschat worden. Met de juiste verlichting zorg je niet alleen voor meer functionaliteit, maar ook voor meer sfeer binnen de ruimte. Verlichting kan het interieur binnen de woning maken of breken. Daarom is het ongelooflijk belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Tegelijkertijd is dit ook best wel lastig. 

Kijk alleen maar naar eens aan het grote aanbod van armaturen op www.intenswonen.nl. Het is natuurlijk prachtig om zoveel keus te hebben. Toch zorgt dit er wel voor dat het heel moeilijk is om een keuze te maken. Want waar let je op als het aanbod zo ongelooflijk groot is? Hoe kies je de juiste verlichting in huis? In dit artikel zetten we een aantal handige weetjes op een rij om je op weg te helpen. 

Ken de verschillende lichtsoorten 

Allereerst is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende lichtsoorten. Het zal je niet zijn ontgaan dat er heel veel verschillende armaturen verkrijgbaar zijn. Je kunt kiezen uit plafondlampen, vloerlampen, tafellampen en ga zo maar door. Dat is niet voor niets. Elke lamp kan namelijk een geheel andere functie dienen. Samen zorgen ze voor een harmonieus geheel. 

Hierbij onderscheiden we de volgende lichtsoorten: algemene verlichting of basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. 

Basisverlichting is de verlichting die standaard in elke woning voorkomt. Deze zorgen ervoor dat het licht in huis gelijkmatig wordt verdeeld. Dit zijn de lampen die dan ook als eerste worden aangezet bij binnenkomst. Ze maken dat je je weg kunt vinden in een donkere ruimte. Hierbij kun je dus vooral aan plafond- en wandlampen denken. 

Functionele verlichting of werkverlichting wordt gebruikt op plekken waar tijdelijk meer licht nodig is. Dit kan bijvoorbeeld een leeslamp bij de fauteuil zijn, maar ook extra licht op een werk- of studieplek. Soms kan functionele verlichting verschillende functies dienen. Gebruik je de eethoek bijvoorbeeld ook als werkplek? Dan is het prettig als het licht zowel functioneel als sfeervol gediend kan worden. Dan is het prettig om de lamp op een dimmer aan te sluiten, zodat je het licht op de situatie kunt afstemmen. 

Accentverlichting wordt gebruikt om bepaalde plekken of voorwerpen in huis extra te accentueren. Dit kan bijvoorbeeld een mooi kunstwerk zijn of een manier om het mooiste plekje in huis extra in de spotlight te zetten. 

Sfeerverlichting wordt altijd in combinatie met basis- en functionele verlichting gebruikt. Dit is niet alleen een zeer belangrijke vorm van verlichting, maar misschien ook wel het leukste om in huis toe te passen. Deze lampen dragen namelijk bij aan de sfeer in huis en zorgen voor meer warmte en gezelligheid. 

Kies voor energiezuinige verlichting 

Het is niet alleen belangrijk om op het soort verlichting te letten dat je gebruikt, maar ook op hoe energiezuinig deze is. Zeker in de huidige tijd is energie besparen van essentieel belang. Kies daarom bij voorkeur voor armaturen met ledlampen, zodat je eenvoudig energie kunt besparen. Combineer de ledlampen met een dimmer (houd er rekening mee dat dit niet bij alle ledlampen mogelijk is) voor een nog grotere besparing en langere levensduur van de lamp. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.