Wil jij binnenkort een dakkapel laten plaatsen? Dan wil je uiteraard over zoveel mogelijk informatie beschikken. Hoeveel zal de dakkapel bijvoorbeeld gaan kosten? Moet je een vergunning aanvragen of is dit niet noodzakelijk? Hoe zit het met het onderhoud van de dakkapel? Welke materialen zijn het meest geschikt?
Het is niet gek dat al deze vragen door je hoofd spoken als je een dakkapel wilt aanschaffen. Dit is immers een flinke uitgave waarmee je écht iets wilt toevoegen aan je woning. Daarom helpen wij jou alvast een beetje op weg om de zoektocht naar dé perfecte dakkapel een stuk gemakkelijker te maken. Met de volgende handige tips & weetjes ben jij alvast goed voorbereid!
Heb ik een vergunning nodig?
Heb je een dakkapel vergunning nodig? Dit is een hele goede vraag die niet altijd direct beantwoord kan worden. Iedere gemeente hanteert immers andere regels en richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. Een dakkapel creëert meer beloopbare vierkante meters. Daardoor kan het zo zijn dat een vergunning noodzakelijk is. Dit hangt af van de grootte van de dakkapel en de plek waar deze geplaatst wordt.
Neem daarom voordat je de knoop doorhakt eerst contact op met de gemeente. Bekijk tevens de criteria voor vergunningsvrij bouwen. De meeste gemeentes houden deze als leidraad aan. Mocht het nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen, kan het dakkapel bedrijf dit meestal voor jou verzorgen. Als je dit liever zelf doet, raden wij aan om dit ruime tijd van tevoren te regelen. Zo sta je nooit voor onaangename verrassingen.
Waar kan een dakkapel het beste geplaatst worden?
Natuurlijk kan een dakkapel in principe aan iedere zijde van het dak geplaatst worden. Toch hebben enkele locaties wel de voorkeur. Zo is het fijn als de dakkapel aan de zonkant van het huis geplaatst wordt. Zo profiteer je van meer licht en warmte. Hierdoor wordt de ruimte niet alleen een stuk sfeervoller, maar bespaar je ook nog eens geld op de energiekosten. Let er wel op dat de zolder tijdens de zomermaanden hierdoor enorm warm kan worden. Daarom is het wel verstandig om in goede zonwering te investeren.
Onderhoudsarm?
Zie je jezelf niet jaarlijks het dak opklimmen om de dakkapel te onderhouden? Geen probleem! Door de juiste materialen te kiezen, kan jij het onderhoud van de dakkapel zoveel mogelijk beperken. Zo hebben houten dakkapellen logischerwijs veel meer onderhoud nodig dan een kunststof dakkapel. Bij kunststof is het vaak al voldoende om deze jaarlijks even een snelle schoonmaakbeurt te geven om van een optimale uitstraling te genieten. Noodzakelijk is dit echter niet. Houtwerk moet jaarlijks afgespoten worden en elke drie jaar moet een nieuwe laklaag aangebracht worden. Als je op zoek bent naar een onderhoudsarme dakkapel, kan je dan ook beter kiezen voor kunststof.
Hoe worden dakkapellen geplaatst?
Dakkapellen kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Meestal wordt er van de volgende twee methodes gebruik gemaakt:
- Een dakopbouw wordt meestal toegepast bij een plat dak. Hierbij komt er als het ware een extra verdieping op de woning. Bij een dakopbouw moet er vrijwel altijd een bouwvergunning aangevraagd worden.
- Een prefab dakkapel wordt in standaard maten geleverd en kan vaak snel op een woning geplaatst worden. Deze dakkapellen worden vooraf gemaakt en vervolgens op een woning geïnstalleerd.
Een specialist in het plaatsen van dakkapellen kan vertellen welke methode voor jouw woning geschikt is.