Grote verschillen in premies uitvaartverzekeringen

Het verschil van de premies tussen verschillende uitvaartverzekeringen is ontzettend groot. Nederlanders verbazen zich ieder jaar weer over de gigantische verschillen. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om zomaar ergens de perfecte verzekering af te sluiten. Dit vraagt om zorgvuldig onderzoek, research en vergelijkingstools voordat je de juiste keuze kunt maken.

De verschillen zijn zó groot dat je een dief van je eigen portemonnee zou zijn als je de verschillende mogelijkheden niet zou onderzoeken. Toch is het voor de meeste Nederlanders nog steeds niet duidelijk waar die grote verschillen vandaan komen. Wanneer je uitvaartverzekeringen vergelijkt op Zorgvaart.nl, zie je regelmatig een drastisch verschil van premies. Hoe komt dit?

Premieverschillen onder de loep

Allereerst is het belangrijk om niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook naar de premieverschillen. Zo zien we vaak dat de ene verzekeraar een stuk goedkoper lijkt te zijn, maar daarbij de kinderen niet gratis meeverzekerd worden.

Wanneer je meerdere kinderen hebt is het dan voordeliger om voor de iets duurdere variant te kiezen, zodat je het hele gezin (gratis) mee kunt verzekeren. Daarnaast verschilt de looptijd enorm.

Wanneer de looptijd ontzettend lang is, betaal je vaak meer dan als je van een looptijd van 10 jaar geniet. Dit terwijl je in beide gevallen voor het hele leven verzekerd bent en ook nog eens over dezelfde dekking beschikt.

Het kost je dan ook een hoop researchwerk voordat je de voordeligste uitvaartverzekeraar kunt kiezen. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van zogenaamde online vergelijkingstools.

Op basis van enkele persoonlijke gegevens rekenen zij uit waar je op papier het voordeligst uit bent. Natuurlijk is het wel belangrijk om ook zelf goed te blijven kijken. Het kan immers zijn dat de voorwaarden net iets voordeliger zijn bij een duurdere variant.

Daarnaast is een crematie een stuk goedkoper dan een begrafenis waardoor je geen dure uitvaartverzekering hoeft af te sluiten. Een urn kost immers een stuk minder dan een grafkist en de bijkomende graf –en begraafrechten van een begraafplaats.urn

Begin op jonge leeftijd

Het is aan te raden om op jonge leeftijd direct een uitvaartverzekering af te sluiten. Uit recent onderzoek blijft dat een 18-jarige over het algemeen veel minder betaalt dan iemand op latere leeftijd. Natuurlijk is dit ook wel logisch. Wanneer je 63 bent en een uitvaartverzekering afsluit, gaat de verzekeraar ervan uit dat je eerder komt te overlijden dan iemand van 18. Je premie zal dan ook hoger worden om de kosten van de uitvaart uiteindelijk te betalen.

Zo dekt de verzekeraar zich in voor eventuele risico’s. Daarom wordt aangeraden om vanaf je 18e direct een verzekering af te sluiten. Dit scheelt je een hoop kosten en stress in de toekomst.

Sparen en andere alternatieven

Er zijn ook mensen die er over nadenken om de kosten voor de uitvaart zelf bij elkaar te sparen. Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer 7000 euro. Doordat de rente op spaarrekening tegenwoordig minimaal is, zijn de meeste mensen echter in veel gevallen vele malen duurder uit dan als ze dit via een uitvaartverzekeraar zouden regelen. Dit wordt dan ook afgeraden.

Bovendien betaal je via een uitvaartverzekeraar slechts enkele euro’s per maand, dit is bijna niet te merken aan je vaste lasten. Wanneer je zelf gaat sparen, ben je vaak eerdere geneigd om geld achterwege te houden of een maand over te slaan. Hierdoor blijft je spaarpotje nagenoeg leeg.

Wanneer je niet over deze verantwoordelijkheid wilt beschikken, is het afsluiten van een uitvaartverzekering een prima oplossing. Naast sparen zijn er meer alternatieven om kapitaal op te bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.