gatenplant online kopen

Gatenplant verzorging: zo onderhoud je deze mooie plant!

De populariteit voor de gatenplant zit in de lift. Deze unieke plant, ook wel bekend als de Monstera, is zeer makkelijk binnen jouw eigen woning te integreren. Jongeren zijn dolverliefd op de uitstraling van deze plant, maar wist jij ook dat de gatenplant in de jaren ’70 al enorm populair was? Toen was er bijna geen enkele woning die niet was uitgerust met deze plant. Na verloop van tijd nam de populariteit wat af en de afgelopen jaren nam het plotseling weer sterk toe. Op Instagram kom je talloze stylingstips met deze plant tegen en ook woontijdschriften staan bomvol met de geweldige Monstera. Deze groene eyecatcher vraagt, net als iedere andere plant, natuurlijk wel om enig onderhoud. In dit artikel vertellen we hoe jij de beste levensomstandigheden voor deze populaire plant creëert. Gatenplant verzorging: zo doe je dat!

Lichte leefomgeving

Wil jij een gatenplant kopen en ben je benieuwd hoeveel licht deze nodig heeft? Laten we dan eerst stellen dat de gatenplant niet gebaat is bij een lichte leefomgeving. Het is dus een geschikte plant voor een schaduwrijke omgeving. Deze plant mag nooit in de volle zon geplaatst worden. Als de zon direct op de bladeren schijnt, kunnen deze verbranden en zwart blakeren.

gatenplant
copyright Chic Plants

Weet je niet zeker of de Monstera genoeg licht krijgt? Hou dan de groei van de plant nauwlettend in de gaten. Als deze in enkele weken gedurende de zomermaanden slechts één tot twee nieuwe bladeren krijgt, is het belangrijk om hem in een lichtere omgeving te zetten. In de winter is het echter heel normaal dat er geen ‘beweging’ in de plant zit. Hij maakt doorgaans geen groei door in de maanden oktober tot april.

Bewatering

Natuurlijk is het ook belangrijk om meer over de waterbehoefte van de gatenplant te leren. Water helpt een plant om de voedingstoffen rond te pompen. Of je nu beschikt over een onderhoudsarme tuin met een enkele plant of een woning vol moeilijke kamerplanten, bewatering zal altijd noodzaak zijn. Vergelijk het maar eens met onze bloedcirculatie. Zonder kunnen we niet. Gelukkig is de bewatering van de Monstera zeer eenvoudig. De plant heeft niet extreem veel water nodig, maar mag ook niet te lang zonder staan. Het is hierbij eenvoudig te bepalen wanneer je weer wat water aan de plant moet geven. Prik hiervoor met een satéprikker in de aarde. Blijft er wat grond aan plakken? Dan is de aarde vochtig genoeg en heeft deze geen extra vocht nodig.

Geef de Monstera nooit te veel water. Te veel water is doodsoorzaak nummer één bij planten. Als de wortels te diep onder water komen te staan, kunnen zij geen voedingstoffen meer opnemen en zullen ze afsterven. Bovendien zal de potgrond als het ware ‘verdrinken’, hierdoor zal er een zuurstoftekort optreden en sterft de plant langzaam af.

In de zomer zal de vraag naar water logischerwijs een stuk hoger zijn dan in de wintermaanden. Probeer het jezelf echter niet te gemakkelijk te maken door in één keer een grote hoeveelheid water te geven. Hierdoor kan je de plant ongewild verdrinken. Geef liever meerdere keren kleine beetjes water dan in één keer een grote hoeveelheid. Zo blijft de gatenplant langer mooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.