Feiten over veilig werken met een VCA diploma

Feiten over veilig werken met een VCA diploma

Tijdens het werken staan we doorgaans niet altijd stil bij de gevaarlijke situaties die mogelijk op kunnen treden. Toch kunnen we wel stellen dat ieder beroep gevaren kent. In sommige werkgebieden is dit natuurlijk meer dan bij andere. Als je op hoogte of met gevaarlijk apparatuur werkt is de kans op een arbeidsongeval immers veel groter. Daarom is het voor bepaalde werkgebieden belangrijk om meer aandacht aan de veiligheid op de werkvloer te besteden. Hierbij kunnen Westpoort opleidingen goed van pas komen. Hier leren jaarlijks enorm veel werknemers over de gevaren op de werkvloer en behalen ze massaal hun VCA diploma. Maar waarom is een VCA opleiding dan zo belangrijk? Wat leer je hierbij? In dit artikel geven we meerdere feiten over veilig werken met een VCA diploma.

Veilig werken

Veilig werken is in het belang van iedereen. Je kunt misschien denken dat veilig werken enkel van invloed is op de werknemer zelf, maar daar vergis je je sterk in. Een arbeidsongeval heeft immers niet alleen impact op het slachtoffer, maar ook op de omstanders, de werkgever en de familie van het slachtoffer. Het is dus in het belang van iedereen die in de directe omgeving van de werknemer staat.

Bedenk maar eens wat voor gevaarlijke situaties er kunnen ontstaan als er tijdens de bouw niet veilig wordt gewerkt. Constructies kunnen omvallen, meerdere mensen kunnen gewond raken en de werkgever kan hierdoor zwaar in de problemen komen. Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Niet alleen voor de werknemer, maar voor iedereen in zijn directe omgeving.

Beroepen met de meeste arbeidsongevallen

Ondanks dat er in elk beroep wel gevaarlijke situaties kunnen optreden, betekent dit zeker niet dat ieder beroep even gevaarlijk is. Als we kijken naar de harde cijfers, moeten we bekennen dat vooral metaalarbeiders, machinemonteurs en bouwarbeiders vaak arbeidsongevallen meemaken. Dat is ook eigenlijk niet zo vreemd, want dit zijn tevens beroepen waarbij er met gevaarlijk gereedschap en hoogtes gewerkt wordt.

Beroepen met de meeste arbeidsongevallen

Wist je dat in 30% van de gevallen het slachtoffer (tijdelijk) niet meer in staat is om te werken? Jaarlijks komen er zelfs nog enkele dodelijke slachtoffers voor. Een arbeidsongeval kan dus niet alleen het toekomstperspectief van de arbeider veranderen, maar ook nog eens zijn leven vroegtijdig beëindigen. Bovendien kunnen arbeidsongevallen, indien er niet voldoende aan de veiligheid wordt gedaan, tot personeelstekorten leiden. Ook langdurige ziekmeldingen zijn mogelijk. Allemaal dingen die je als werkgever niet wenst en die de overheid ook liever niet ziet.

Veilig werken is geen keuze!

De overheid probeert steeds meer duidelijk te maken dat veilig werken eigenlijk geen keuze hoort te zijn. Je werkt veilig of je werkt niet. Als je niet aan de veiligheidseisen voldoet is de kans immers groot dat je jezelf en omstanders onnodig in gevaar brengt. Een vca opleiding leert jou hoe je dit kunt voorkomen en wat je moet doen in een noodsituatie. Gelukkig geven steeds meer werkgevers gehoor aan deze oproep en verplichten ze hun vaste werknemers om een VCA certificaat te behalen. Daarnaast is het bij bepaalde bouwterreinen al verplicht om over een VCA diploma te beschikken. Zonder kom je hier gewoon niet binnen. Mede hierdoor behalen steeds meer mensen hun certificaat en kunnen we hopelijk de veiligheid op de werkplaats verbeteren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.