De meeste mensen denken nog liever niet na over het overlijden, wat wel verstandig is om te doen. Een lang en moeilijk proces komt je tegemoet wanneer je de erfgenaam bent van de overledene. Het is handig om het een en ander te weten over het erfrecht, hierdoor weet krijg je een idee van wat je te wachten staat, mocht je ooit erfgenaam zijn.
Voor het overlijden
Wanneer alles goed geregeld is voor je nabestaanden, kan dit namelijk ook een vorm van rust geven. Voor het overlijden van een familielid kun je al vrij veel regelen. Verschillende afspraken opschrijven of overleggen is al een heel belangrijk iets. Wanneer je bent overleden, staan deze afspraken al vast en kunnen de nabestaanden daar niet meer over discussiëren of ruzie over krijgen. Al deze afspraken en regels kunnen worden opgenomen in een testament, wat bij een notaris of nalatenschap specialist geregeld kan worden. Een uitvaartverzekering zorgt er voor dat de nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Een verklaring van erfrecht wordt ook opgemaakt door een notaris.
Het overlijden
Wanneer een familielid komt te overlijden, heb je een hele waslijst aan taken die je moet doen. Je krijgt ook te maken met het erfrecht, zonder het te weten of er om gevraagd hebt. Het houdt in dat je verantwoordelijk bent voor de bezittingen en schulden van de overledene. Ook moet je alle lidmaatschappen en abonnementen opzeggen. Mocht de overledene een huis hebben, moet deze ook verkocht worden. Dit zijn taken waar je je dagelijks niet mee bezig houdt, wat voor veel verwarring kan zorgen in een lastige periode. Er zijn verschillende bedrijven die je hierbij kunnen helpen, of alle taken uit handen nemen.
Het rouwproces
Na het overlijden heb je als erfgenaam dus nog het een en ander te regelen. Dit is meestal een erg drukke periode. De overledene heeft vaak zijn keuze al besproken over een begrafenis of crematie. Mocht dit niet het geval te zijn, moet de erfgenaam hier zelf een invulling aan geven. Nadat je alles geregeld hebt, begint het rouwproces pas. In deze periode kom je tot rust en begin je het verlies pas te verwerken.
Erfrecht is een grote opdracht, vereist veel tijd en moeite en zit vol met emoties. Het erfrecht staat ook bekend om zijn moeilijkheden en conflicten. De dood is helemaal niet fijn en we worden er dan ook niet graag mee geconfronteerd. Door alle emoties reageert iedereen anders op elkaar en kunnen er ruzies ontstaan. Dit is met name geval als het om grote bedragen geld gaat, over dit bedrag moet ook nog erfbelasting betaald worden.