Energie vergelijken met cashback

Energie vergelijken met cashback, waar moet ik zijn?

Nederlanders zijn dol op besparen en leuke acties. Als de folders in de bus liggen, worden deze zorgvuldig uitgeplozen. Op zoek naar die ene actie, de actie die het verschil zal maken deze maand. Ook besparen op energie is een veelgehoord thema. Het is dan ook niet gek dat energieleveranciers leuk inspelen op deze gekte omtrent besparen. Het leven is al duur genoeg, besparen op de vaste lasten is dan ook alleen maar mooi meegenomen. Vaak zien we dan ook dat energiemaatschappijen adverteren met leuke acties en welkomstkortingen, ook wel cashback genoemd. De korting is snel verdiend en wordt in werking gesteld als je een nieuw contract afsluit. Maar wat betekent dit eigenlijk voor de hoogte van de energierekening en hoe raak je op de hoogte van de verschillende acties?cashback

Hoe wordt de cashback verrekend?

De cashback is een welkomstcadeau voor nieuwe klanten. Een lokkertje om nieuwe klanten binnen te slepen, maar ook een manier om klanten welkom te heten. Bedenk echter wel dat de cashback niet direct op je rekening verschijnt. Ook het maandtarief zal op het eerste gezicht niet veranderen. Pas na afloop van de eerste looptijd (meestal gedurende een jaar) wordt het geld uitgekeerd. De energiemaatschappij wilt immers wel zeker weten dat je gedurende een langere periode van hun diensten geniet. Anders zouden consumenten continu kunnen wisselen om welkomstacties binnen te slepen. Vaak wordt de cashback uiteindelijk verrekend met de jaarafrekening. Hierbij kunnen er meerdere situaties optreden:

  • Als je totale energieverbruik lager was dan waarvoor je in eerste instantie had betaald, ontvang je het teveel betaalde terug + de cashback. Zo kun je genieten van een prettige bonus om het nieuwe jaar mee te beginnen!
  • Wanneer je aan het einde van het jaar bij moet betalen, zal de cashback van het nog te betalen bedrag worden afgetrokken. Als er nog een restbedrag overblijft, zal dit direct terug worden gestort op de rekening. Wanneer de cashback niet voldoende is om de klappen op te vangen, moet je zelf nog wat extra geld bij leggen. In dat geval ontvang je een factuur met de resterende kosten.

Energie vergelijken met cashback

Ben je altijd goedkoper uit als je gebruik maakt van een actie met cashback? Dat hoeft niet per se. In sommige gevallen ben je met een hoog verbruik veel goedkoper uit als de welkomstactie lager is. Als de cashback zeer hoog is, zien we dat je voor iedere verbruikte kWh stroom per m3 gas een hoger energietarief betaalt. Zo ben je dus uiteindelijk nog duurder uit en is de kans groot dat je de cashback nodig hebt om grote klappen op te vangen aan het einde van het jaar. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een energie vergelijkingstool. Hier vul je eenvoudig de benodigde gegevens in en de machine vertelt je waar je het voordeligst uit bent. Dit wordt gebaseerd op je huidige energieverbruik. Zo zie je gemakkelijk in één oogopslag waar je moet wezen voor de beste deals. Hou wel in je achterhoofd dat een energievergelijker geen rekening houdt met andere wensen, deze baseert zijn uitslag puur op de prijsverschillen. Daarom moet je jezelf ook altijd nog even oriënteren in de diensten van het bedrijf. Vergeet hierbij vooral niet om de verschillende reviews van consumenten door te lezen. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je een energiecontract met cashback afsluit.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.