Dit moet je weten over gazononderhoud in het najaar

Dit moet je weten over gazononderhoud in het najaar

Terwijl de dagen korter worden en de bladeren van de bomen beginnen te vallen, breekt het seizoen aan om het gazon voor te bereiden op de komende wintermaanden. Hoewel de meeste mensen geloven dat gazononderhoud voornamelijk in de lente en zomer plaatsvindt, is het juist ook belangrijk om je grasveld in het najaar de nodige aandacht te geven. Hier volgen tien essentiële tips voor gazononderhoud in het najaar.

Grasmaaien: houd het kort

Blijf je gazon maaien zolang het gras groeit. In het najaar groeit het gras weliswaar langzamer, maar het blijft groeien. Een korter gazon gaat de winter beter door en is minder vatbaar voor ziektes en plagen.

Bladruimen: voorkom schimmel

Verwijder gevallen bladeren van je gazon om te voorkomen dat het gras eronder verstikt of dat er schimmel optreedt. Maak hiervoor gebruik van een hark of een bladblazer.

Verticuteren: ademruimte voor je gras

Verticuteren in het najaar kan de gezondheid van je gazon sterk verbeteren. Het helpt om dode grassen, mos en andere ongewenste materialen uit je gazon te verwijderen. Hierdoor krijgt het gras meer ruimte om te ademen.

Bemesten: voedingsstoffen aanvullen

Het bemesten van je gazon in het najaar is essentieel om ervoor te zorgen dat je gras de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om de winter te overleven en in het voorjaar sterk terug te komen.

Kalk strooien: zuurgraad op peil

Kalk strooien in het najaar helpt de pH-waarde van je bodem op peil te houden. Een goede pH-waarde zorgt voor optimale opname van voedingsstoffen door het gras.

Bijzaaien: dicht de gaten

Het najaar is de ideale tijd om kale plekken in je gazon bij te zaaien. De grond is nog warm, terwijl de buitentemperaturen lager liggen, waardoor het nieuwe gras de kans krijgt om te wortelen voordat de winter begint.

Graskanten bijwerken: een nette afwerking

Het bijwerken van de graskanten geeft je gazon een nette uitstraling en voorkomt dat gras over looppaden of bloembedden groeit.

Water geven: minder is meer

In het najaar is minder water nodig dan in de zomer. Overbewatering kan leiden tot ziektes en schimmel. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en pas de bewatering aan op basis van de neerslag.

Onkruid bestrijden: preventieve maatregelen

Het bestrijden van onkruid in het najaar helpt om een invasie in het voorjaar te voorkomen. Kies voor milieuvriendelijke onkruidbestrijdingsmethoden om de biodiversiteit in je tuin te behouden.

Bescherming: klaar voor de winter

Zodra de eerste vorst wordt voorspeld, is het belangrijk om je gazon te beschermen. Vermijd het betreden van bevroren gras om beschadiging te voorkomen.

Het mooiste gazon, helemaal afhankelijk van jouw inspanningen

Het mooiste gazon krijg je door regelmatig onderhoud en een goede voorbereiding op de verschillende seizoenen. Besteed in het najaar dus extra aandacht aan je gazon om ervoor te zorgen dat het de winter goed doorkomt en in het voorjaar weer volop kan groeien en bloeien.

Bron: https://www.tuinengras.nl/blogs/gazononderhoud-najaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.