Dingen die je nog niet wist over zwemmen en zwembaden

Zwemmen doen we bijna allemaal wel eens. Of het nu is in een tropisch zwemparadijs, buitenbad, recreatieplas, of in de zee. Gewoon in Nederland of in een warm vakantieland; een frisse duik is altijd lekker. Maar wist je dit al?

Met zwemmen heb je weinig kans op blessures

Tijdens het zwemmen maak je niet direct contact met voorwerpen of met de grond en daardoor is de kans op een blessure zeer klein. Zwemmen is dus ook de ideale sport om mee te beginnen als je een tijd niet hebt bewogen, of als je moet revalideren.

Zwemmen verbrandt veel calorieën

Met een half uur zwemmen verbrandt je evenveel calorieën als een uur hardlopen of fietsen. Dat komt doordat je met zwemmen alle spieren in je lichaam gebruikt. Zwemmen valt onder weerstandstraining, omdat water 800% compacter dan lucht. Met zwemmen train je niet alleen je schouder- en armspieren, maar ook je buikspieren, omdat je die moet aanspannen om horizontaal in het water te blijven liggen.

Zwemmen verbrandt veel calorieën

Het grootste zwembad ter wereld vind je in Chili

Je raakt niet uitgezwommen in het resort San Alfonso del Mar in Algarrobe aan de zuidkust van Chili. Hier bevindt zich namelijk een zwembad van wel 1013 meter lang en is daarmee het grootste zwembad ter wereld. Dit zwembad is wel gevuld met zout water.

grootste zwembad ter wereld chili

Er wordt op grote schaal geplast het zwembad

Je staat er vast liever niet bij stil, maar het gebeurt. En veelvuldig. Volgens Amerikaans onderzoek plast één op de vijf mensen wel eens in het zwembad. Dat is behoorlijk veel. Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de verontreiniging is. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische ‘zwembadgeur’ afgeven. Die chloramines zorgen er ook voor dat je rode ogen krijgt. Plassen in het water is ook nog eens zeer ongezond. Omdat het chloor zich bindt aan de urine, kan het geen schadelijke bacteriën meer te lijf gaan. Die krijgen daardoor vrij spel. Dus lig je in het zwembad en krijg je aandrang? Ga dan gewoon even naar de wc.

Een zwembad kopen is voordeliger dan je denkt

Nu je weet hoeveel er in het zwembad wordt geplast verlang je misschien naar een privé zwembad en de kans dat jij deze zomer in je eigen zwembad kunt dobberen is groter dan je denkt. Een zwembad kopen hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Het hangt natuurlijk helemaal af van je wensen en het formaat van je tuin, maar in principe kun je al voor twintig euro een intex zwembad aanschaffen die je snel hebt neergezet en net zo snel weer hebt opgeruimd. Lekker voor in de zomer en geen permanente sta-in-de-weg. Is dat even handig?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.