De werking van zonnepanelen

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds vaker gekocht en lijken inmiddels onmisbaar voor het gemiddelde Nederlandse straatbeeld. U vraagt ​​zich misschien ook af of u zonnepanelen wilt kopen, maar wat zijn zonnepanelen precies? Dit is handig om te weten voordat u er een systeem besluit aan te schaffen.

Een zonnepaneel is een paneel dat licht omzet naar elektriciteit. Ze worden ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd. Alleen zonlicht wordt gebruikt om deze elektriciteit op te wekken. Dit is een duurzame en schone manier om elektriciteit op te wekken. Wanneer de zon schijnt en de zon een reeks zonnepanelen raakt, kan een deel van de fotonen in de zon worden omgezet in elektriciteit. In dit artikel gaan we dieper in op hoe een set zonnepanelen werkt.

De geschiedenis van zonnepanelen

Becquerel, een natuurkundige, ontdekte in 1839 dat de zon elektriciteit kan opwekken. Dit wordt ook wel het foto-elektrisch effect genoemd. Lang daarna werd het concept van zonnepanelen voor het eerst gebruikt en ontworpen. Vanwege dit effect gebruiken de meeste zonnepanelen silicium, een halfgeleider. Houd er daarnaast rekening mee dat elk zonnepaneel meerdere zonnecellen bevat. De energie van zonlicht kan elektronen uit silicium uitzenden. Wanneer dit gebeurt, wekken de zonnecellen spanning op. Je kunt een elektrische stroom opwekken door meerdere van deze zonnecellen naast elkaar aan te sluiten.

Eigenschappen van zonnepanelen

Om beter te begrijpen waarom zonnepanelen nu zonnepanelen zijn, is het belangrijk om de eigenschappen van zonnepanelen te leren kennen. Het gemiddelde zonnepaneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1,6 m2 en een enkel zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen. Deze zonnecellen zijn vierkant en hebben zijden van 156 mm. Een groep zonnecellen wordt ook wel een “module” genoemd. Het vermogen van de module wordt bepaald door het vermogen van de gelijkstroom. Het varieert over het algemeen tussen 100 en 365 watt. Er zijn drie soorten zonnepanelen die geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Monokristallijne, polykristallijne dunne film. Deze verschillende namen zijn het resultaat van verschillende productieprocessen.

Eigenschappen van zonnepanelen

Het effect van schaduw

Lezers kunnen zonlicht beschouwen als een belangrijke voorwaarde voor het opwekken van elektriciteit door middel van zonnepanelen. Je vraagt ​​je misschien ook af waarom zoveel mensen in Nederland voor zonnepanelen kiezen. Nederland is immers niet het meest zonnige land. Het antwoord op deze vraag luidt: Zonnecellen kunnen zelfs als het bewolkt is elektriciteit leveren. Het idee dat schaduwrijke zonnepanelen geen elektriciteit opwekken, is een grote misvatting. Natuurlijk is de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit laag in de schaduw. In de volgende paragraaf wordt beschreven hoe dit gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.