weetjes en misverstanden private lease

De belangrijkste weetjes en misverstanden over private lease

Private lease is enorm in opkomst. Bovendien merken leasebedrijven dat ook steeds meer particulieren voor hun services kiezen. Het aantal leaseauto’s dat momenteel op de weg rijdt, lijkt bijna met de dag toe te nemen. Ook de Consumentenbond heeft meerdere onderzoeken gedaan naar deze bijzondere verandering op de automarkt. Toch zien we ook dat er nog steeds veel misvattingen zijn over private lease. Gelukkig kunnen we in dit artikel de grootste 7 misverstanden private lease weerleggen. Hierbij geven we een duidelijke uitleg en vertellen we hoe het dan wel zit!

Misverstand 1: private lease, altijd duurder dan kopen

Sommige mensen zien private lease nog altijd als laatste strohalm. Wanneer ze echt op korte termijn een auto nodig hebben, maar niet over voldoende financiële reserves beschikken, kunnen ze zo toch nog aan een nieuwe auto komen. Helaas zijn ze dan wel direct van mening dat ze duurder uit zullen zijn. Gelukkig is dat lang niet altijd het geval. Zo deed de Consumentenbond ooit onderzoek naar kopen versus leasen. Daaruit bleek dat sommige auto’s bij private lease juist een stuk goedkoper zijn. Ook de leasemaatschappij kan hierbij een grote rol spelen. Daarom is het altijd verstandig om de prijzen te vergelijken, zo profiteer je altijd van de beste deal.

Misverstand 2: een grote rekening bij elke deuk?

Bij private lease wordt er vaak van een eigen risico gebruik gemaakt. Wanneer er sprake is van ‘onacceptabele schade’ kan dit verhaald worden op degene die de auto least. Dit gebeurt om te voorkomen dat mensen in een leaseauto roekeloos gaan rijden. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je bij elke deuk een grote rekening mag verwachten. Als de schade duidelijk door iemand anders is opgelopen of in acceptabele omstandigheden is veroorzaakt, is deze altijd voor rekening van de leasemaatschappij.

Misverstand 3: alleen jij mag in de auto rijden

Dit is een enorme misvatting. Gedurende de leaseperiode ben jij tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor de auto. Jij bepaalt dan ook zelf wie er in de auto rijdt. De leasemaatschappij gebruikt jou enkel als aanspreekpunt.

alleen jij mag in de auto rijden

Misverstand 4: vroegtijdig opzeggen is niet mogelijk

Je sluit een leasecontract altijd voor een bepaalde duur af. Soms zijn mensen bang dat dit betekent dat ze nooit meer vroegtijdig van het contract af kunnen komen. Dit is echter niet altijd waar. Bij sommige leasemaatschappijen is het mogelijk om maandelijks een klein extra bedrag neer te leggen, zodat je bij bijzondere persoonlijke omstandigheden het contract vroegtijdig kunt beëindigen.

Misverstand 5: ik bouw geen schadevrije jaren op

Doordat de verzekering vanuit de leasemaatschappij wordt geregeld, zijn veel mensen van mening dat zij gedurende het leasecontract geen schadevrije op kunnen bouwen. Dit is echter een groot misverstand. Vaak is het mogelijk om na afloop van de leaseperiode jouw schadevrije jaren op te vragen. Hierbij kan je, indien je vervolgens een nieuwe auto wilt kopen en een verzekering afsluit, deze als bewijsvoering gebruiken om zo korting op je premie te ontvangen.

Misverstand 6: een hypotheek afsluiten kan ik nu wel vergeten

Dit is een misverstand die we nader moeten toelichten. Er zit namelijk wel degelijk een kern van waarheid in, toch kunnen we deze uitspraak alsnog als een misvatting beschouwen. Zodra je een leasecontract afsluit, krijg je direct een BKR-registratie. Dit wordt dan ook meegerekend in je leencapaciteit. Het hoeft dan ook niet direct een belemmering te zijn voor het afsluiten van een hypotheek, maar het kan wel de hoogte beïnvloeden. Bovendien geldt dit niet voor iedere hypotheekverstrekker. Bekijk daarom eerst hoe jouw hypotheekverstrekker hier over denkt.

Misverstand 7: je betaalt fiks voor overschrijding aantal kilometers

Bij het afsluiten van een private lease contract, moet je een inschatting maken van de kilometers die je uiteindelijk gaat rijden. Overschrijd je dit aantal? Dan moet je een nieuw tarief voor de overschreden aantal kilometers betalen. Dit betekent niet direct dat je veel duurder uit bent, maar op jaarbasis kan dit zeker als een fiks bedrag gezien worden. Gelukkig ligt dat dus wel wat genuanceerder en als je hier op berekend bent, zal je merken dat het allemaal relatief mee valt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.