duurzame energie

Banken investeren nog niet genoeg in duurzame energie

Onderzoek Eerlijke bank- en Verzekeringswijzer

ING Groep en ABN Amro Bank hebben de laatste twee jaar de financiering van olie-, kolen- en gasbedrijven voortgezet. Dit is gebleken uit een onderzoek van Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer (EBW).

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de twee banken samen 11,4 miljard euro hebben geleend aan fossiele energiebedrijven in 2016 en 2017. Terwijl er slechts 2,4 miljard euro is geïnvesteerd in duurzame energiebedrijven.

Het overgrote deel van de energieleningen gaat naar niet-duurzame bedrijven, respectievelijk 80 procent. Volgens het EBW is dat percentage in 4 jaar tijd enorm gestegen als er wordt gekeken naar de ABN Amro. De resultaten uit het onderzoek zijn opvallend, omdat juist ABN Amro zich veel bezighoudt met duurzaamheid.

Volgens ABN Amro geven de resultaten uit het onderzoek een vertekend beeld, omdat er een vergelijking wordt gemaakt met het jaar 2014. En in dat jaar heeft de ABN Amro juist flink geïnvesteerd in duurzaamheid. De vergelijking zou dus niet kloppen en een vertekend beeld geven.investeren zonnepanelen

Verbeterpunten en zelf meehelpen

Zelfs als de onderzoeksresultaten van de ABN Amro buiten beschouwing worden gelaten is het overduidelijk dat banken nog veel kunnen verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Het is belangrijk dat de banken zich meer richten op de circulaire economie, klimaat, energietransitie en mensenrechten.

Wil je zelf ook duurzamer leven? Door over te stappen naar een energie leverancier die groene energie levert ben je al een heel eind op weg naar een duurzamer leven. Op een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl kun je heel gemakkelijk energieleveranciers vergelijken en een vergelijking maken op basis van groene energie.

Het investeren in zonnepanelen is ook een goede manier om snel duurzamer te leven. Je bespaart hierdoor veel op je energiekosten en je hebt in ongeveer zeven jaar de investering terugverdiend. Daarnaast kun je bij verschillende leveranciers via een app zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.