Sinds de corona crisis hebben pakketbezorgers het enorm druk, mensen hebben er namelijk een nieuwe hobby bij: online shoppen. Toen in de tweede lockdown de winkels allemaal dicht gingen keerden veel mensen zich naar online webshops. Ondanks dat iedereen nu een “online shopping” expert lijkt zijn er wel een paar weetjes die vaak niet veel mensen weten.
Scoor je korting
Wist je dat je voor bijna elke webshop tegenwoordig korting kan scoren? Dit kan via verschillende websites die kortingscoupons aanbieden. Een goed voorbeeld hiervan is student beans die voor studenten op allerlei grote merken (McDonald’s, Gymshark, Asos, etc.) korting geeft. Als je je aansluit bij het platform heb je gegarandeerd tien procent korting op je aankopen. En zo zijn er nog veel meer platforms die kortingen aanbieden.
Reviews
Ook handig om te weten is dat er tegenwoordig veel websites bestaan waar je reviews terug kunt lezen van andere mensen over bedrijven of producten. Een voorbeeld hiervan is Ervaringensite.be , deze website maakt het mogelijk om op elk moment van de dag de aanbevelingen, klachten en tips van andere mensen over bedrijven en online shops te lezen. Dit soort online shopping gidsen zorgen voor een betrouwbaar & veilig internet.
Cashback platforms
Wist jij al van het bestaan van cashback platforms? Meestal als je iets koopt bij een online winkel doe je dit ook bij de online winkel in kwestie. Consumenten die zich hebben aangesloten bij een cashback-website daarentegen, gaan eerst naar de cashback-site, klikken daar op de link van de online shop en kopen daarna bij de online shop. Hierdoor krijgt de cashback site een commissie van de online winkel op het moment dat de transactie is bevestigd. Een gedeelte van deze commissie betaalt de cashback-website weer terug aan de consument die online heeft geshopt.
Bedenktijd
Wist jij al wat de wettelijke bedenktijd is op een bestelling? Online shops in Belgïe en andere landen in de Europese Unie moeten een klant minimaal zeven werkdagen bedenktijd geven, gerekend vanaf het moment dat de bestelling thuis geleverd wordt. Binnen die termijn mag je je bestelling gewoon terugsturen. Maatwerk of gepersonifieerde stukken vallen vaak buiten deze regeling. Ook geven sommige online shops tegenwoordig vaak meer dagen bedenktijd dan de wettelijke zeven dagen. Maar het is handig om te weten tijdens een dispuut.
Extra kosten
Wat veel mensen niet weten is dat er soms als je iets in het buitenland bestelt nog extra kosten bij kunnen kopen: belastingen. Binnen de Europese Unie kun je alles kopen zonder extra belastingen te betalen. Als je iets koopt buiten de EU wat ook nog eens duurder is dan 150 euro (exclusief verzending en verzekering) dan moet je douanerechten en omzetbelasting betalen. Deze kosten betaal je dan aan de vervoerder, meestal FedEx, DHL of UPS, want zij schieten deze kosten voor als het pakje de Europese Unie binnenkomt.
Nu je deze weetjes vast in je hoofd (of op je laptop of telefoon) hebt opgeslagen kan je er je voordeel mee doen bij je volgende online aankoop. Veel online shop plezier!