weetjes over bamboe

5 weetjes over bamboe die jij nog niet wist

Bamboe, dat is toch die ongelofelijke woekeraar waar veel tuiniers moeite mee hebben? Dat is toch het lievelingseten van panda’s? Inderdaad! Maar bamboe is nog zoveel meer. Bamboe behoort tegenwoordig tot één van de populairste materialen ooit. En niet zonder reden. Dit materiaal beschikt over talloze voordelen en kan voor meerdere doeleinden gebruik worden. Waarschijnlijk zal je versteld staan van de mogelijkheden van bamboe. Daarom wordt het hoog tijd om dit populaire natuurproduct eens in het zonnetje te zetten. In dit artikel geven we 5 weetjes over bamboe die jij nog niet wist.

1.         Bamboe wordt steeds vaker gebruikt voor het produceren van textiel

Bij bamboe denk je wellicht niet direct aan kleding. Toch wordt bamboe hier steeds vaker voor gebruikt. Geen wonder, want bamboe textiel beschikt over enorm veel voordelen ten opzichte van andere materialen. Vooral de lange levensduur, de prachtige uitstraling, het zijdezachte gevoel en de anti-transpirante en hypoallergene kwaliteiten maken kleding van bamboe zo populair. Naar verwachting zal de vraag naar bamboe kleding in de toekomst alleen maar toenemen.

2.         Een echte krachtpatser

Wist je dat bamboe een echte krachtpatser is? Zo op het eerste gezicht zou je het misschien niet zo snel zeggen, maar bamboe kan enorm goed voor de bouw ingezet worden. Zo wordt bamboe in China al heel vaak gebruikt voor het bouwen van bruggen, meubilair en woonhuizen. In Nederland zien we dat bamboe ook steeds vaker gebruikt wordt in de bouwsector. Naast de enorme kracht van bamboe, vergelijkbaar met beton en staal, ziet deze er ook nog eens prachtig uit. Bovendien is bamboe lichter, flexibeler en dikwijls goedkoper dan andere materialen.

3.         Bamboe overleefde de atoombom in Japan

In 1945 werd Japan opgeschrikt door meerdere atoombommen. Een manier van de Verenigde Staten om de Tweede Wereldoorlog in één klap te beëindigen. Heel veel mensen kwamen om het leven. Zo ook planten, bomen en dieren. Ook nu kon je de uitzonderlijke kracht van bamboe zien. Een heel bos was van de kaart verdwenen. Wat stond er nog overeind? Juist, bamboe!

4.         Hypoallergeen

Bamboe beschikt over een zeer unieke eigenschap. Dit materiaal kan bacteriën, vuil en vocht heel snel afbreken. Hierdoor blijft textiel bijvoorbeeld schoon en hebben allergische mensen minder last van reacties. Vaak wordt bamboe gebruikt in de keuken, waar hygiëne uiteraard een belangrijke rol speelt, en ondergoed. Dankzij bamboe blijft altijd alles fris en fruitig.

5.         Stap naar een groenere of duurzamere wereld

Wie voor bamboe producten kiest, kiest voor een betere wereld. Bamboe is 100% duurzaam. Dit heeft meerdere redenen. Zo worden er bij bamboeplantages bijvoorbeeld nooit gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ook zuivert bamboe de lucht. Dit zelfs tot 35% beter dan bomen dit kunnen. Een geweldige plant dus! Bovendien zullen bamboeplanten altijd vanzelf weer groeien, ook als deze regelmatig gekapt worden. Bamboe is ontzettend sterk en groeit razend snel. Na het kappen van bamboe zullen de wortels, indien ze intact zijn gebleven, direct nieuwe scheuten maken. Hierdoor blijven bamboebossen zonder al te veel hulp goed in tact. Bamboe is erg duurzaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.