5 opvallende weetjes over speed pedelecs

5 opvallende weetjes over speed pedelecs

Snel ergens komen zonder de auto te hoeven pakken? Speed pedelecs zijn de oplossing voor iedereen die graag op de fiets een extra zetje in de rug wil en razendsnel op plek van bestemming wil aankomen. Deze snelle elektrische fiets is ook nog eens erg handig bij forse tegenwind en steile wegen. En als alternatief voor een auto heb je evenmin last van parkeerproblemen.

1. Net zo snel als een bromfiets of scooter

Wie denkt dat de elektrische fiets alleen geschikt is voor oudere mensen heeft het goed mis. De speed pedelec is de snelste e-bike die er is en bijna een waar racemonster te noemen waarmee je een snelheid van zo’n 45 kilometer per uur kunt halen. Het is dan ook goed verklaarbaar waarom deze snelle e-bike sinds drie jaar dan ook officieel als een bromfiets wordt gezien. Het gaat niet vanzelf; schakel de elektromotor in en bereik met trapbewegingen moeiteloos snelheden tot 45 kilomter per uur.

Net zo snel als een bromfiets of scooter

2. Zonder helm geen speed pedelec

Juist doordat een speed pedelec zulke snelheden kan halen, is het dragen van een helm verplicht. Net zoals dat het geval is bij bestuurders van brommers of scooters die een snelheid van boven de 25 kilometer per uur kunnen halen.En dat is maar goed ook, want het is natuurlijk in het belang van je eigen veiligheid. Als je een speed pedelec aanschaft, vergeet dan dus niet om meteen ook een helm op de kop te tikken. En op de kop te zetten natuurlijk. Bekijk hier alle regels.

3. Je moet een achteruitkijkspiegel hebben

De elektrische fiets is in Nederland met een enorme opmars bezig en dat is niet verbazingwekkend. Daardoor verandert het straatbeeld ook en de veiligheid. Als je met snelheden van 45 kilometer per uur over de weg raast, moet je uiteraard goed uitkijken. Niet alleen voor je, maar ook achter je. Juist daarom is het hebben van een achteruitkijkspiegel verplicht als je deze snelle elektrische fiets gaat berijden.

4. Je rijdt ermee op de rijbaan of bromfietspad

Een feit waar niet iedereen blij mee is, gaat over dat speed pedelec bezitters niet op het fietspad mogen. Alleen wanneer er een verplicht fiets of brommerfietspad is, dan moet je daar op rijden. Op zich ook wel begrijpelijk, omdat de razendsnelle pedelec hogere snelheden kan behalen dan de gemiddelde fietser.

5. Vergeet je de verzekering voor je speedbike niet?

Wil je een speed pedelec verzekeren? Dan kan dit via een bromfietsverzekering en niet via een fietsverzekering. Je bent dus verplicht om je speed pedelec minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Houd daar dus rekening mee! Verzeker jezelf tegen diefstal, ongevallen, total loss en geniet op die manier zo lang mogelijk van je high speed e-bike. Hier kun je de speed pedelec of bromfietsverzekering vergelijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.