5 interessante weetjes over zonne-energie

5 interessante weetjes over zonne-energie

Tegenwoordig is duurzaamheid steeds een belangrijke factor in onze wereld. Dit is ook het geval bij het opwekken van energie. Greenchoice is een bijvoorbeeld een energieleverancier in Nederland die alleen maar groene stroom levert aan hun klanten. Inmiddels zijn er al meer dan 400 duizend huishoudens aangesloten bij deze leverancier. Hieruit blijkt dus al dat duurzaamheid ook bij de energiecontracten steeds belangrijker wordt. Je kunt er ook op een andere manier mee aan de slag. Zo kun je zelfs groene stroom opwekken met behulp van zonne-energie. Bovendien kan je contract bij de aller goedkoopste energieleverancier van ons land hierdoor nog een stukje goedkoper worden. De kans is groot dat je al veel weet over zonne-energie, maar geldt dit ook voor de onderstaande weetjes?

Zon is er voor iedereen!

Nou, laten we beginnen met een weetje die jij natuurlijk al wel weet. Er is namelijk zon voor iedereen. Bovendien is er niet alleen zon voor iedereen, dit is ook nog eens oneindig. Met andere woorden, de zon zal er altijd blijven. Logisch natuurlijk, want de zon zal normaal gesproken nooit stoppen met het schijnen. Zonlicht kan dus altijd gebruikt worden om stroom op te wekken. Om voldoende stroom op te leveren om de hele wereld voorzien hoeven we bovendien in maar een vijfde deel van Frankrijk een grote zonnecentrale te maken.

Ouder dan Flevoland

Ja, zonne-energie is nog niet heel lang zo populair als het op het moment is. Toch is het al een hartstikke oude techniek. Al in 1839 werd de technologie om zonlicht om te zetten in elektriciteit ontdekt door Antoine César Becquerel, een man uit Frankrijk. Desondanks duurde het nog even voordat de eerste goed werkende zonnecel werd geproduceerd. Pas in 1954 lukte dit in de Verenigde Staten. Dit was dus ruim tien jaar eerder dan Flevoland volledig werd drooggelegd, wat pas in 1968 gebeurde. Wist je überhaupt al dat Flevoland nog maar zo jong is?

Ruimtevaartuigen maken al heel lang gebruik van zonne-energie

Net werd al genoemd dat de eerste goed werkende zonnecel in 1954 werd geproduceerd in de Verenigde Staten. Vier jaar later werden zulke panelen zelfs al gebruikt op de Vanguard 1. Dit is één van de eerste satellieten ooit. Zonne-energie heeft dus al vanaf het prille begin van de ruimtevaart een belangrijke rol in deze industrie. De vierde satelliet, wat de Vanguard 1 was, was namelijk voorzien van 6 zonnepanelen die je zeker mini mag noemen. Dat is niet vreemd trouwens, want de Vanguard 1 was maar 16 centimeter groot. Trouwens, deze satelliet cirkelt nog altijd rond de aarde.

Ivanpah zonnecentrale is de grootste ter wereld

De grootste centrale waar zonne-energie wordt opgewekt bevindt zich in de Mojavewoestijn in de Amerikaanse staat Californië. Het heeft de naam Ivanpah zonnecentrale gekregen en is maar liefst 16 vierkante meter groot. Deze zonnecentrale weet ontzettend veel energie op te wekken, hier kunnen zo goed als 150 duizend huishoudens gebruik van maken. Desondanks is de kans wel groot dat Ivanpah niet lang de grootste zonnecentrale blijft. In India zijn ze namelijk bezig met een exemplaar die nog wat groter is.

Meerdere manieren om zon om te zetten in stroom

Je kunt op meerdere manieren energie halen uit zonlicht. Hierbij wordt met name gekozen voor thermische zonne-energie en fotovoltaïsche zonne-energie. Bij de eerste methode zal de warmte uit het zonlicht gebruikt worden om een vloeistof op te warmen. Zo zal een turbine aangedreven worden. De tweede manier wordt meestal PV genoemd en zal het zonlicht direct omzetten in elektriciteit. De meeste zonnepanelen op de daken in ons land zijn PV panelen en wekken dus direct elektriciteit op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.